Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt vatten: Om läkemedelsbolaget tvingas betala ökar chansen att de utvecklar läkemedel som bryts ner lättare. Foto: Tobias Moe, SVT

Avloppsreningsbolagen: ”Läkemedelstillverkarna borde betala”

Publicerad

I dagsläget släpps i genomsnitt hälften av de mediciner vi använder rakt ut i naturen via avloppsvattnet. Men det skulle gå att rena vattnet betydligt mer – tekniken finns. Frågan är bara vem som ska betala.

Att bygga anläggningar som renar avloppsvattnet från läkemedel mer effektivt kostar. Tekniken är dyr och drar mellan två till tre gånger så mycket energi. Enligt organisationen Svenskt vatten, som företräder dricksvattenverken och avloppsreningsverken i Sverige, skulle avgiften som hushållen betalar för vatten och avlopp öka med mellan 10 och 30 procent.

Därför vill de att läkemedelsbolagen borde vara med och betala.

– Är de med och betalar blir det också ett incitament för dem att utveckla läkemedel som kan brytas ner på ett bättre sätt i reningsverken, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt vatten.

Finns svårigheter

Bengt Mattsson är sakkunnig på Läkemedelsindustriföreningen och säger till SVT Nyheter att det i det här fallet är svårt att avgöra vem som är producent och som i så fall skulle betala.

– Är det den som tillverkat substansen, den som satt ihop själva tabletten, eller är det kanske sjukvården som skriver ut den?

Han drar en parallell till om de i sin tillverkning skulle orsaka ett stort oljeutsläpp.

– Då är det ju självklart att vi skulle vara ansvariga för utsläppet och inte oljebolaget.

En annan invändning mot att betala för ökade kostnader för rening i Sverige är, enligt Bengt Mattsson, att reningen även skulle fånga upp andra skadliga ämnen, som mikroplaster och hushållskemikalier.

– Vilken är då läkemedlens del i det hela?, frågar han retoriskt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer