Musikern har ett intresse för knivar och har bland annat poserat med dem på bild. Hantverkarkniven som syns här är inte den filékniv som han – enligt åklagaren – använde för att hota sin mamma utan en kniv han greps med vid ett annat tillfälle. Foto: SVT och Polismyndigheten

Black metal-musiker åtalas – hotade sin mamma med filékniv

Uppdaterad
Publicerad

En musiker i ett känt black metal-band från Sverige står åtalad för att ha misshandlat och hotat sin mor med en filékniv. Han står även åtalad för att ha brutit mot ett kontaktförbud gällande hans ex-flickvän samt brott mot knivlagen. Musikern nekar till brott.

Musikern, som har spelat i flera black metal-band, har inte bara ett ockult intresse utan också ett digert brottsregister. Mannen, som förekommer 40 gånger i belastningsregistret, är bland annat dömd för narkotikabrott, våldsamt motstånd och urkundsförfalskning.

Nu står han alltså åtalad för flera nya brott: misshandel, olaga hot, överträdelse av kontaktförbund samt brott mot knivlagen. De två första brotten har enligt polisen begåtts mot hans mamma, som i förhör berättat att hon blivit utsatt för våld i flera år:

”NN berättar om att XX har tänt eld på henne och tvingat henne att stå utanför dörren i bara underkläderna”.

Hon hävdar också att hennes son har stulit pengar från henne som används till narkotika samt konstaterar att sonen är ”sjuk”.

”Höll på med sina knivar”

Den misshandel musikern nu står åtalad för ska ha ägt rum i april förra året. Enligt mamman ska han bland annat ha misshandlat henne med nävarna och med kniv.

”Han slog mig mest på huvudet men överallt annars på kroppen också, och höll på med sina knivar. Han hade en stor ryggsäck med sig och en blå täckjacka och han hade sådan här jättelång, jag tror det heter filékniv, en sådan här med smalt blad”, säger mamman i förhör.

Nekar till brott

Musikern nekar till brott och uppger att han aldrig har slagit eller hotat sin mamma. I ställer hävdar han i förhör att hans mamma fabricerar anklagelserna och att hon vid ett tillfälle påstår sig ha ”blivit slagen av ett spöke”.

– Han förnekar samtliga åtalspunkter, säger mannens advokat Viktor Banke.

Vad har din klient angivit för förklaring till de skador som har uppkommit på hans mamma?

– Jag kan inte gå in på det innan huvudförhandlingen.

Huvudförhandlingen ska äga rum i slutet av maj.

Black metal – som inte ska förväxlas med death metal – är en extrem form av hårdrock som ofta kännetecknas av en primitiv och rå ljudbild med texter som inte sällan visar avsky mot kristendomen och hyllar satan. På scen bär black metal-musiker ofta liksminkning, så kallad corpsepaint.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer