Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Foto: Eva Edsjö/SVT

Tittarna borde fått mer kontext i inslag om Cherson

Uppdaterad
Publicerad

I Rapport den 28 juli sändes ett inslag om kriget i Ukraina och striden om staden Cherson. I början av inslaget visades personer som svurit trohetshed till Ryssland och blivit ryska medborgare.

Flera tittare har reagerat på inslaget, och kritik har också lyfts på ett antal ledarsidor. Bland annat Smålandsposten anklagar SVT för att visa rysk propaganda och frågar om SVT köpt in material från ryska medieaktörer. Svaret är nej. Materialet till inslaget kom från nyhetsbyrån Reuters. Det var inspelat av deras team på plats, som enligt Reuters kunde filma vad de ville och inte var övervakade av rysk militär. Men eftersom materialet väcker frågor borde vi tydligt ha angett källan.

Nyhetsbloggen

Är en bild från kriget

SVT har sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes producerat ett stort antal reportage. Människorna i Cherson som valde att bli ryska medborgare är en bild från kriget i Ukraina. Men vårt inslag den 28 juli gav inte en tillräcklig bild av sammanhanget. Det sades till exempel inte något om hur många av invånarna i Cherson som valt att bli ryska medborgare, vad de har för skäl till det, eller tillräckligt mycket om den ryska strategin bakom utdelningen av pass. Vi borde här ha gett tittarna mer kontext.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet