C i sämsta sifomätningen hittills

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet minskar till 2,8 procent i en ny Sifo-mätning som presenterades i dag. Kristdemokraterna hamnar också under riksdagsspärren.

Med sju månader kvar till valet får de tre rödgröna partierna 52,8 procent i en ny Sifomätning mot de fyra regeringspartiernas 36,0. Samtidigt minskar Centerpartiet till 2,8 procent, partiets sämsta notering hos Sifo sedan mätningarna startade 1967.

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, enligt undersökningen som gjorts för Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna är största parti och ökar 2,0 procentenheter.

S får 34,9 procent i mätningen och är ensamt drygt fem procentenheter större än de två allianspartierna – Moderaterna och Folkpartiet – som ligger över riksdagsspärren på 4 procent.

”Allvarlig situation”

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kallar Centerpartiets senaste opinionssiffror för ”en mycket allvarlig situation”.

– Alliansen har ju en opinionskris som är rekordstor. Det är väl det mest spektakulära att C får så extremt låga siffror så stödet är nästan inte mätbart, säger han till TT.

”Inte uträknade”

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, vill ändå inte räkna ut regeringspartierna. Han pekar på att de i de två senaste valen varit bra på att mobilisera soffliggarna.

– I stort sett var det Alliansen som låg bakom att valdeltagandet ökade så mycket i de två senaste valen, säger han till Göteborgs-Posten.

Enligt Ekengren Oscarsson visar tidigare val att om väljarna tror att det är klart på förhand, finns det utsikter för lite större dramatik än om det verkar vara ett tätt race.

– Det blir en annan dramaturgi i de valrörelserna. Om känslan är att det är klart med regeringsfrågan så kan nästan vad som helst hända. Då finns det utrymme för valrörelseraketer. Så var det till exempel 1998 när KD trefaldigades på kort tid och 2002 då Folkpartiet fick ett rejält lyft.

Statsvetarprofessorn tonar dock ner väljarnas rörlighet, men anser att ”osvuret är bäst”.

– Om det verkar klart kan partier som är helt uträknade i dag, som KD, få en väldigt bra valrörelse. Eller tvärtom, för partier som tror att det hela är klart kan det bli en skräckvalrörelse, säger Henrik Ekengren Oscarsson till tidningen.

Så stort stöd får partierna i Sifos mätning i procent:

Parti Väljarstöd Förändring;

  • S 34,9 +2,0
  • V 8,2 -0,1
  • MP 9,7 +0,3
  • M 22,8 -2,6
  • C 2,8 -0,9
  • FP 6,7 +0,2
  • KD 3,7 +0,4
  • SD 9,5 +0,3

Förändring i procentenheter sedan föregående mätning. Mätningen utfördes 3-13 februari. 1 933 personer intervjuades.

Källa: Sifo, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.