Därför har vi gjort granskningen

Uppdaterad
Publicerad

Vi hade helst velat slippa definiera styrelseledamöterna som vita eller icke vita. Det är var och ens rättighet att definiera sig själv eller slippa helt. Vi förstår att det är problematiskt och i de flesta fall icke önskvärt. 

Vi hade kunnat nöja oss med att säga att ”normen är en vit man”. Problemet är att vi då hade missat att visa på omfattningen av underrepresentationen av människor med annan hudfärg än vit.

Så hur har vi då definierat vita och icke-vita? Vi utgick från begreppen som myndigheter använder sig av i USA. Till exempel vit, asiat, svart, och latinamerikan. I USA är det lag på att större företag måste rapportera in den här sortens data för att bland annat motverka diskriminering. Personalen får själv fylla i vilken grupp de tillhör.

Vi tänkte att i den mån vi hittade styrelseledamöter som skulle kunna ha en annan hudfärg är vit så skulle vi be personerna att definiera sig själva. Vi tittade på bilder av alla styrelseledamöter och sökte information om dem på internet. Vi ansträngde oss mycket för att försöka hitta ledamöter som skulle kunna falla utanför den vita normen men vi hittade bara en. Amerikanskan Barbara Milian Thoralfsson som har rötter i Kuba. Tyvärr har Barbara Milian Thoralfsson, som sitter i SCA:s styrelse, vänligen avböjt att kommentera. Hon har dock inte motsatt sig publicering och är helt medveten om vår kartläggning. Vi vet dock inte om hon själv definierar sig som ”icke-vit” latinamerikan. Kanske inte och i så fall har vi inte hittat en enda person med annan hudfärg än vit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.