Jörgen Warborn (M), Jessica Stegrud (SD) och Jytte Guteland (S) tar alla plats i Europaparlamentet. Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/Naina Helen Jåma/TT

Lista: Svenska politikerna som tar plats i Europaparlamentet i juli

Uppdaterad
Publicerad

I början av juli börjar den nya mandatperioden i Europaparlamentet och för Sveriges del tar då 20 parlamentariker plats som våra representanter. Sannolikt tillkommer ett 21:a namn till listan, eftersom Sverige får ytterligare ett mandat vid ett brittiskt EU-utträde.

Efter valspurt och slutdebatter ligger kandidaternas öde i väljarnas händer. För om de inte faller bort av personkryssarna kommer dessa att representera Sverige i Europaparlamentet de kommande fem åren:

SOCIALDEMOKRATERNA (5 mandat)

Oförändrat sedan förra valet

Heléne Fritzon Foto: SVT
  • Heléne Fritzon, 58, Kristianstad Utbildad lärare och har jobbat som kommunalråd i 25 år, varav tio år som ordförande för Socialdemokraterna i Skåne. Hon var medlem i SKL:s svenska delegation i Europeiska regionkommittén 2013-2017 och Migrationsminister och biträdande justitieminister 2017-2019. Några av de viktigaste frågorna: Vill ta krafttag mot högerextremister och sätta fokus på fler schyssta jobb.
Johan Danielsson. Foto: Christine Olsson/TT
  • Johan Danielsson, 36, Stockholm Arbetar med EU-frågor på fackförbundet LO. Anser att fackens möjlighet att upprätthålla arbetsvillkor och bra löner för sina medlemmar kommer avgöra framtiden för EU samt att reglerad arbetsmarknad är en förutsättning för fri rörlighet inom samarbetet. Några av de viktigaste frågorna: Kollektivavtal: ”Svenska avtal och löner ska gälla för alla som arbetar i Sverige.”
Jytte Guteland. Foto: Fredrik Persson / TT
  • Jytte Guteland, 39, Stockholm Är Europaparlamentariker och feminist som tror på ”allas lika rätt till jämlika chanser – oavsett hemland”. Hon anser bland annat att EU ska prioritera en aktiv jobbpolitik, att den gemensamma ungdomsgarantin ska förverkligas samt att bindande EU-mål för halverade utsläpp ska sättas upp. Hon var tidigare SSU-ordförande och har suttit i EU-parlamentets miljöutskott senaste mandatperioden. Några av de viktigaste frågorna: Miljö och klimat och att demokratin hotas av högerextrema, både i Sverige och i övriga EU.
Erik Bergkvist. Foto: Fredrik Svensson, SVT
  • Erik Bergkvist, 54, Umeå Jobbat med regionala utvecklingsfrågor i tolv år som heltidspolitiker i Västerbotten och innan dess som forskare inom Nationalekonomi på Umeå universitet. Var tidigare aktiv i SSU Några av de viktigaste frågorna: Regional utveckling: ”Ett jämlikt Europa utan klyftor gör alla rikare” och rättvis klimatpolitik.
Evin Incir. Foto: SVT
  • Evin Incir, 34, Uppsala Biträdande internationell sekreterare för Socialdemokraterna, vill se ett Europa som står upp för demokrati, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Började tidigt i SSU och har varit generalsekreterare för världens unga socialdemokrater. Några av de viktigaste frågorna: Sysselsättning, sociala frågor samt att demokratin och våra mänskliga rättigheter måste försvaras.

MODERATERNA (4 mandat)

Ett mandat mer än i förra valet

Tomas Tobé. Foto: SVT
  • Tomas Tobé, 41 år, Tyresö Småföretagare, riksdagsledamot. Vice ordförande i EU-nämnden och var partisekreterare 2015-2017. Kommer ursprungligen från Gävle. Blev invald i riksdagen 2006. Några av de viktigaste frågorna: Ett tryggare Sverige genom att stoppa den fria rörligheten för kriminella. Vi behöver även skapa mer kontroll över invandringen.
Jessica Polfjärd. Foto: SVT
  • Jessica Polfjärd, 48 år, Västerås Har suttit fyra mandatperioder i riksdagen och är också president i Nordiska rådet. Vill gärna sitta i utskottet för Miljö, hälsa och matsäkerhet. Några av de viktigaste frågorna: Miljö, ekonomi och migration.
Jörgen Warborn.
  • Jörgen Warborn, 50 år, Varberg Tidigare företagare och kommunstyrelsens ordförande i Varberg, numera riksdagsledamot som brinner för trygghet genom konkurrenskraftiga bolag och mer frihandel. Några av de viktigaste frågorna: Starka företag får människor, jobb och skatteintäkter att växa samt internationell handel.
Arba Kokalari. Foto: Philip Ramqvist/SVT
  • Arba Kokalari, 32 år, Stockholm Engagerad i EU-frågor inom Moderaterna sedan 15 år tillbaka och jobbar till vardags som globalt pressansvarig på Electrolux. Har tidigare arbetat på UD med demokratibistånd och varit vice ordförande för Europas största politiska ungdomsförbund, YEPP. Några av de viktigaste frågorna: EU-länder som motarbetar demokratiska värderingar och rättsstaten bör bestraffas samt mer förnybart och kärnkraft i Europa för att sänka klimatutsläppen.

SVERIGEDEMOKRATENRA (3 mandat)

Ett mandat mer än i förra valet

Peter Lundgren. Foto: SVT
  • Peter Lundgren, 56, Gnosjö Arbetade som chaufför i 30 år innan han blev invald till Europaparlamentet 2014. Ser ett EU med självständiga medlemsstater som har ett starkt samarbete i framtiden. Några av de viktigaste frågorna: EU:s framtid med minskat inflytande över medlemsstaterna samt att dömda brottslingar för brott begångna i Sverige ej ska tillåtas att återvända in i landet.
Jessica Stegrud. Foto: Gunilla Fritze
  • Jessica Stegrud, 48, ekonom, Vellinge Beskriver sig som mamma, business controller och yttrandefrihetsvurmare. Hennes första politiska uppdrag och har tidigare avböjt att stå på listan i riksdagsvalet. Några av de viktigaste frågorna: Migrationen är en ödesfråga för Europa och rent ekonomiskt har EU har blivit för stort och för dyrt. Vill fokusera på frågor om korruption och slöseri med EU-medel.
Charlie Weimers. Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Charlie Weimers, 36 år, politiskt sakkunnig, Värmland Har 20 års politisk erfarenhet, bland annat i Kristdemokraternas ungdomsförbund samt arbete i regeringskansliet och Europaparlamentet. SD sedan september 2018. Anser att EU ska vara ett mellanstatligt samarbete och inte en superstat. Vill sitta i utskottet för utrikespolitik. Några av de viktigaste frågorna: Vill stoppa chockhöjningen av svenska EU-avgiften samt stoppa islamistisk extremism och säkra den yttre gränsen.

MILJÖPARTIET (2 mandat)

Två mandat mindre än i förra valet

Alice Bah Kuhnke. Foto: SVT
  • Alice Bah Kuhnke, 47 år, Stockholm Har bland annat jobbat som programledare i tv och hållbarhetschef i Åf. Gick med i Miljöpartiet 2014 och blev tre dagar senare utsedd till kultur- och demokratiminister. Planerar att flytta till Bryssel med familjen om hon blir vald till EU-parlamentariker. Några av de viktigaste frågorna: Vill att vi når Parisavtalets mål och vill försvara och främja demokratin i EU.
Pär Holmgren. Foto: SVT
  • Pär Holmgren, 54 år, meteorolog, Uppsala Jobbade som meteorolog på SVT i 20 år och har sedan dess arbetat heltid med hållbarhetsfrågor, främst klimatförändringarna. Är just nu tjänstledig klimatexpert på Länsförsäkringar. Några av de viktigaste frågorna: Klimatfrågan där EU behöver ha en tydlig plan samt demokratifrågan som är grundläggande och nödvändig för en social hållbar utveckling.

CENTERPARTIET (2 mandat)

Ett mandat mer än i förra valet

Foto: Rebecka Mårtensson/SVT
  • Fredrick Federley, 40 år, EU-parlamentariker, Gagnef Kommunfullmäktigeledamot i Kungsör, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, riksdagsledamot och EU-parlamentariker. Har jobbat för klimatet, hårdare regler för antibiotika, bättre djurskydd och mer konkurrenskraftig jordbrukspolitik. Några av de viktigaste frågorna: Ökat samarbete inom EU och med resten av världen för att lösa klimatutmaningen samt att EU ska stå upp för demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.
Abir Al-Sahlani. Foto: Christine Olsson/TT
  • Abir Al-Sahlani, 43 år, riksdagsledamot, Stockholm Kom till Sverige som ensamkommande 15-åring från Irak. Är datasystemvetare och har varit riksdagsledamot i två omgångar, 2010-2014 och 2018-2019. Vill arbeta för ett EU där ingen lämnas efter och är för mer samarbete genom frihandel och mellanmänskligt utbyte. Några av de viktigaste frågorna: Kvinnors representation, försvara liberal demokrati och att EU måste bli en mycket starkare röst för att uppnå klimatmålen

KRISTDEMOKRATERNA (2 mandat)

Ett mandat mer än i förra valet

Sara Skyttedal. Foto: SVT
  • Sara Skyttedal, 32 år, kommunalråd, Linköping Har varit aktiv i europapolitiska sammanhang i över tio år men kommer senast från kommunpolitiken där hon varit kommunalråd i Linköping. Anser att Sverige – och inte Bryssel – ska bestämma över välfärden. Vill sitta i utskottet för industri, forskning och energi. Några av de viktigaste frågorna: Inga EU-skatter och en budget som omprioriterar samt att Sverige inte ska acceptera en höjd svensk EU-avgift om 15 miljarder.
David Lega. Foto: TT
  • David Lega, 45 år, kommunalråd, Göteborg Kommunalråd i Göteborg sedan 2010 med en bakgrund som paralympier, entreprenör och föreläsare. Brinner för mänskliga fri- och rättigheter och företagandets villkor. Några av de viktigaste frågorna: Ett EU som står upp för mänskliga rättigheter samt ett EU för fler jobb.

VÄNSTERPARTIET (1 mandat)

Oförändrat sedan förra valet

Malin Björk. Foto: SVT
  • Malin Björk, 46 år, EU-parlamentariker, Göteborg Bakgrund i civilsamhället, både som aktivist och anställd, som projektansvarig och policyutvecklare i NGO. Blev heltidspolitiker 2014 och har jobbat i EU-parlamentet. Några av de viktigaste frågorna: Mänskliga rättigheter som jämlikhet och klimaträttvisa samt att klimatomställningen måste vara rättvis, så att de som förorenar mest också betalar/bidrar mest.

LIBERALERNA (1 mandat)

Ett mandat mindre än i förra valet

Karin Karlsbro. Foto: Henrik Montgomery/TT
  • Karin Karlsbro, 48 år, hållbarhetschef, Stockholm Utbildad jurist men arbetar i dag som hållbarhetschef inom fastighetsbranschen. Lång bakgrund inom Liberalerna som bland annat stabschef inom regeringskansliet, kommunpolitiskt aktiv samt ordförande i Liberala Ungdomsförbundet 1995-97. Några av de viktigaste frågorna: Europeisk koldioxidskatt, minska plastanvändningen och miljövänligare jordbruk. Mer om kandidaterna kan du läsa här genom att söka på deras namn. Skiftet mellan det gamla och det nya Europaparlamentet sker den andra juli då den nya mandatperioden börjar med ett sammanträde i Strasbourg, i Frankrike där parlamentets talman väljs. Därefter väljer ledamöterna vilka som ska vara ordförande i de olika utskotten. Men redan nu har de valda parlamentarikerna börjat arbetet med att bilda politiska arbetsgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.