Calle Håkansson,säkerhetspolitisk analytiker vid utrikespolitiska institutet, om vad en svensk Natooption innebär för Sverige. Foto: SVT

Det här innebär en svensk Natooption

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Sverigedemokraterna svängt i frågan om en svensk Natooption innebär att en majoritet i riksdagen nu står bakom att Sverige snabbt ska kunna gå med i Nato. Men en Natooption är inte lika med att Sverige nu är nära ett medlemsskap.

– Ett svenskt medlemskap är möjligt om det säkerhetspolitiska läget försämras, säger Calle Håkansson, försvarspolitisk analytiker på Utrikespolitiska institutet.

Finland har, som enda land i världen, redan en Natooption. Calle Håkansson tror att en svensk variant skulle kunna ge liknande resultat som det vi sett i vårt grannland.

– Vi kan förvänta oss en mer omfattande politisk debatt om ett eventuellt svenskt natomedlemskap, säger Calle Håkansson.

Hör Calle Håkansson beskriva vad en Natooption är och vad det kan betyda för svensk utrikespolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.