Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex personer dödades när explosionen inträffade i centrala Istanbul – se en sammanfattning av händelseförloppet i klippet. Foto: Reuters & Turkisk polis

Detta har hänt: Terrordåd på gågata i Istanbul

Publicerad

Sex personer har dött och över 80 har skadats i ett terrordåd på gågatan Istiklal i centrala Istanbul. En kraftig explosion ägde rum i söndagsrusningen och snart efter det greps den kvinna som turkiska myndigheter menar placerade ut bomben.

• Söndagen den 13 november klockan 16.20 lokal tid exploderade en kraftig sprängladdning på gågatan Istiklal i centrala Istanbul. Gatan är ett populärt nöjes- och shoppingstråk och beskrivs som en pulsåder i hjärtat av Istanbul.

• Sex personer dödades av explosionen – däribland två barn, 9 och 15 år gamla – och över 80 personer skadades. Det utbröt panik på gatan och bilder visade hur människor sprang för sina liv.

• På kvällen uttalade sig Turkiets vicepresident och sade att det rörde sig om ett terrordåd. I uttalandet sade han också att myndigheterna trodde att det var en kvinna som utlöst bomben. Något de sett på övervakningsbilder från platsen.

• Under natten mot måndagen uttalade sig inrikesministern Süleyman Soylu som pekade ut den kurdiska gerillan PKK och dess allierade för dådet. PKK förnekar däremot all inblandning i attacken.

• Under måndagen släppte turkisk polis bilder som påstås visa gripandet av en kvinna som de menar placerade ut bomben på gågatan Istiklal. I samband med gripandet sade polisen att kvinnan berättat att hon tränats av kurdiska militärer i Syrien. Utöver kvinnan har turkisk polis gripit ytterligare 45 personer som de pekat ut som misstänkta för inblandning i explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.