Foto: Janerik Henriksson/TT

800 får lämna Handelsbanken

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 800 anställda får lämna Handelsbanken globalt, uppger vd:n Carina Åkerström.

Banken behöver sänka sina kostnader med cirka 1,5 miljarder kronor. Sparpaketet innebär att viss verksamhet utomlands avvecklas och att verksamheten rationaliseras.

Både anställda och konsulter finns bland dem som får lämna banken, men hur många från respektive kategori kan banken inte säga ännu, säger koncernchefen Carina Åkerström på en pressträff. Av de 800 personer som ska bort från Handelsbanken är den största delen i de utländska verksamheter som banken nu avvecklar. Det är inte aktuellt att dra ned på antalet kontor i Sverige, enligt Åkerström.

Besparingsprogrammet kommer utöver de effektiviseringar som aviserats tidigare.

Handelsbanken ska koncentrera sig på sina sex hemmamarknader, och koncentrerar sin utländska verksamhet till Luxemburg och New York. Verksamheten i Asien och i Tyskland avvecklas. Sedan tidigare har man beslutat att lägga ner verksamheten i Baltikum och Polen.

Fokuserar på hemmarknaderna

Handelsbankens verksamhet i Sverige har god tillväxt och effektivitet, enligt Carina Åkerström. De övriga hemmamarknaderna, Danmark, Finland, Norge, Nederländerna och Storbritannien utvecklas väl, tycker hon.

– Digitaliseringen driver på detta.

Nu ska banken fokusera på dessa, i stället för att ägna sig åt annat.

– Det arbete vi nu gjort är att fråga oss: Var vill vi vara någonstans? Vilka är våra kärnkunder?

Hon ser bolånemarknaden som en av bankens kärnaffärer, som passar väl med Handelsbankens lokala förankring. Hennes ambition är att ta större marknadsandelar för bolånen.

Banken räknar med att se den fulla effekten av besparingarna 2022.

Inga kollektivavtal

Handelsbankens koncernordförande i Finansförbundet, Anna Hjelmberg, bekräftar dock för TT att besparingarna även kan komma att beröra anställda i Sverige.

– Vi har inget kollektivavtal i övriga länder, men för Sveriges del har vi arbetat tillsammans med arbetsgivaren för att upprätta en process för hur vi ska gå till väga med dem som eventuellt behöver omplaceras.

Resultatet för årets tredje kvartal belastas av en reservation på 900 miljoner kronor för omstruktureringskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.