Foto: TT

Därför behöver du bry dig om tjänstepensionen

Uppdaterad
Publicerad

Har du också tänkt dig sätta dig in i tjänstepensionen men tänkt ”jag tar det senare”? Då är du inte ensam. Men utan att ha en bild över tjänstepensionen är det svårt att veta hur mycket man bör spara privat.

– Vi måste börja prata om sådant här tidigare, redan i gymnasiet, Mikael Elinder, nationalekonom på Uppsala universitet.

Fora, Collectum och SPV. Ringer det några klockor? För de allra flesta är tjänstepensionen en mycket viktig del av den framtida pensionen.

Ungefär nio av tio anställda har tjänstepension, enligt Pensionsmyndigheten.

Men nästan var fjärde vet inte ens om de har ett sådant avtal via sin arbetsgivare eller inte, enligt ”Den komplexa tjänstepensionen”. Rapporten har gjorts på uppdrag av ideella föreningen Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), som samlar 280 företag, myndigheter och organisationer.

Enklare om man gör prognos

Har man tjänstepension behöver man veta hur stor den är.

– Vet man inte om det sätts av 1 000 eller 8 000 kronor varje månad, hur ska man då kunna veta hur mycket man behöver spara privat, säger Mikael Elinder, nationalekonom på Uppsala universitet, en av författarna till rapporten.

Mikael Elinder, nationalekonom vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet

Allra viktigast är att ta reda på vad ens nuvarande avsättningar, i allmän pension och i eventuell tjänstepension, innebär för framtiden, menar Mikael Elinder.

– Gör man sedan en prognos på minpension.se och tänker hur man vill leva senare är det lättare att veta hur mycket man behöver spara privat, säger han och fortsätter:

– Har man en hög inkomst och bra tjänstepension kanske man inte behöver spara alls, utan kan unna sig en extra resa eller gå ner i arbetstid när barnen är små.

Hälften av de tillfrågade tycker att tjänstepensionen är svår eller mycket svår att förstå, enligt rapporten. Och många vet inte hur mycket som sätts av varje månad, om tjänstepensionen går att placera om eller när man kan ta ut den.

Vill prata pension redan i gymnasiet

En gemensam organisation för alla tjänstepensions-aktörer skulle förenkla, tror Mikael Elinder.

– Då kan man vända sig till ett och samma ställe, och inte som i dag, oftast behöva vända sig till flera olika arbetsgivare och fondbolag, säger han och fortsätter:

– Sedan måste vi börja prata om sådant här tidigare, redan i gymnasiet. Det skulle öka medvetenheten och kunskapen om pensioner.

Nio av tio tycker pensionssystemet är för komplicerat

● En tredjedel av de svarande hade noll eller ett rätt (av fem) i kunskapsfrågor om tjänstepensionen (till exempel om hur stora avsättningarna är, om det går att välja hur tjänstepensionen placeras och när eller under hur lång tid pengarna betalas ut).

● Ungefär tre av fyra anser sig inte vara tillräckligt insatta i pensionssystemet för att förstå hur deras egna val påverkar den framtida pensionen.

● Av dessa anser 85 procent att det beror på att pensionssystemet är för komplicerat. 81 procent svarar att de tänkt sätta sig in i det hela, men att det inte blivit av.

● Kunskaperna om pensionssystemet varierar kraftigt, där många kan mycket och många kan ganska lite. Personer med högre inkomster tenderar vara mer insatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.