Ericsson stäms på 1,8 miljarder av flera aktieägare. Foto: Christine Olsson/TT

Aktieägare stämmer Ericsson på 1,8 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Stämningar på totalt dryga 1,8 miljarder kronor mot Ericsson har lämnats in vid Solna tingsrätt. 37 besvikna aktieägare ligger bakom stämningarna, rapporterar Dagens Industri.

Stämningarna är separata men koordinerade, och kommer från såväl fondbolag som pensionskassor, enligt tidningen. De kräver ett skadestånd för den negativa kursutvecklingen sedan den 16 februari 2022, dagen efter det att Ericssons vd Börje Ekholm avslöjat innehållet i en intern och dittills hemlig Irakrapport.

Från den 16 februari till den 2 mars föll Ericssons B-aktie med drygt 33 procent, och värdet har nu mer än halverats.

Internationella börsbolag stäms ofta utomlands, främst i USA, av aktieägare när kursen dalat.

Enligt stämningsansökan är det Ericssons underlåtenhet att informera allmänheten och aktiemarknaden som orsakat de kraftiga kursfallen, och att detta lett till ekonomisk skada och skada för förtroendet. Därför anser de bakom stämningarna sig ha rätt till ekonomisk kompensation.

I fjol stämdes Ericssons vd Börje Ekholm samt finansdirektör Carl Mellander av amerikanska investerare för att ha vilselett investerare kring Irakaffären. Den stämningen avvisades av amerikansk domstol, skriver Di.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.