Hör reaktionerna från åklagaren och advokaten. Foto: TT

Allras huvudägare häktad

Uppdaterad
Publicerad

Fondbolaget Allras tidigare vd och huvudägare Alexander Ernstberger häktades på fredagen. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, detta sedan 130.000 fondsparare blivit förda bakom ljuset.

Iförd handfängsel och omgiven av häktesvakter fördes pensionförvaltaren Allras grundare och huvudägare Alexander Ernstberger inför häktningsdomaren i Stockholms Tingsrätt.

Utdragen förhandling

Efter flera timmars förhandlingar, som media inte hade rätt att lyssna till, kom så beskedet: Alexander Ernstberger begärs häktad. Han är på sannolika skäl, den starkare graden, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Pensionsbolaget Allra

– Bevisläget har stärkts. Det handlar om 242 miljoner kronor, en av de högre summorna vi sett i Sverige när det gäller förmögenhetsbrott, säger åklagaren Thomas Hertz till SVT Nyheter.

– Min bedömning är att detta har ett mycket högt straffvärde. Trolöshet mot huvudman har ett maxstraff på sex år. Här är det fråga om flera tillfällen, så jag skulle tänka mig att vi hamnar på närmare åtta år.

Stärkta misstankar

Utredningen fortsätter nu med fler förhör, och tingsrätten ser en risk att Ernstberger förstör viktiga bevis i utredningen. Åklagaren vill inte gå in specifikt på vilka restriktioner som gäller, men säger att han har möjlighet att bestämma vilka personer Erstberger får ha kontakt med och om det måste ske under övervakning av polis. 31-åringen får dock titta på TV och läsa tidningar under häktningen.

För att säkra tillgångar inför en eventuellt fällande dom beslutade tingsrätten om kvarstad på drygt 242 milljoner kronor, samma summa som Pensionsmyndigheten yrkat på. Där ingår bland annat den villa på Lidingö som fick epitetet ”Sveriges dyraste hus” när Allra-vd:n köpte den 2016.

Nekar till brott

Själv har Alexander Ernstberger nekat till alla brottsanklagelser och enligt advokaten tog han tingsrättens beslut med bestörtning:

– Han tycker att det här är jättejobbigt, det är en helt ny situation för honom. Men samtidigt är han stärkt av att han tror på sig själv och vet att han inte har gjort fel. Det här ska inte tas som intäkt att åklagaren har rätt, utan mer för att tingsrätten är försiktig, säger advokat Slobodan Jovicic

Chefskollega häktad

Tidigare på fredagen blev en annan hög Allra-chef häktad, på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Det är den starkare misstankegraden. Mannen själv nekar till brott.

Allra-härvan har kallats för den största skandalen sedan premiepensionssystemet infördes för snart 20 år sedan.

Misstänks ha berikat sig själva

Det var efter en lång rad avslöjanden om Allras usla förvaltning, höga avgifter och tveksamma försäljningsarguement som Pensionsmyndigheten i våras slängde ut Allras fonder ur PPM-systemet och polisanmälde fondbolagets ledning för att ha berikat sig själva på bekostnad av de 130.000 fondspararna.

I bolagets styrelse satt också flera kända profiler, bland annat före detta justitieministern Thomas Bodström (S) och tidigare vd:n för Svenskt Näringsliv Ebba Lindsö.

Fakta: Allra

  • Allra grundades 2008, under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.
  • I september 2013 bytte man namn till Allra.
  • I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur det gagnat spararna.
  • Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet