Finansinspektionen med generaldirektör Erik Thedén ska efter fem år utreda om betalningstjänsten Swish behöver tillstånd eller inte. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, TT arkiv

Analys: ”Bankerna vill skjuta ansvaret för Swish långt, långt ifrån sig”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter SVT:s granskning har Finansinspektionen sent omsider vaknat. Först sex år efter att betaltjänsten skapades ska myndigheten nu utreda om Swish ska ha ett eget betaltjänsttillstånd.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Betaltjänsten Swish är svenskarnas nya favoritbetalhjälpmedel. I dag står inte Swish under Finansinspektionens direkta tillsyn och har inget eget betaltjänsttillstånd. I stället är det Swishs ägare, det vill säga de svenska bankerna, som ska rapportera in misstänkta fall av penningtvätt eller om tjänsten används för att finansiera terrorism. Enligt finanspolisens larm till justitiedepartementet finns det ingen överblick över pengar som swishas mellan bankerna.

Med ett betaltjänsttillstånd skulle GetSwish AB, som driver och äger Swish-tjänsten å bankernas räkning, ha egna inrapporteringskrav och möjligheterna till direkt tillsyn skulle öka betydligt. Polisen har tidigare larmat till både SVT och justitiedepartementet om att bolaget och dess ägare inte har koll på hur det används. Bland annat går det lätt att komma runt Swishs dagliga maxgräns om 150 000 kronor genom att av- och påaktivera appen upprepade gånger.

”Tekniskt verktyg eller en egen tjänst?”

Genom att flytta in Swish i det finansiella finrummet skulle Finansinspektionen kräva att bolaget rapporterar misstänkta transaktioner och polisen skulle ha en helt annan möjlighet att direkt gå in i Swish-system.

Finansinspektionen har nu inlett en dialog med Getswish AB och det för att få en bild av om bolaget bara är en rent teknisk lösning eller om bolaget har ett ansvar för de betalningar som sker i dess system. Kreditkort som Mastercard och Visa används ju också i stället för kontanter men har inget eget tillstånd – detta eftersom de bara tillhandahåller den tekniska lösningen för att kunna genomföra betalningar.

Enligt polisen finns endast den övergripande bilden över vad som händer i dag hos Swish i systemet Swish-online.

”Fortfarande oklart vem som är ansvarig”

Efter granskningen är det också uppenbart att bankerna vill skjuta ansvaret för sitt gemensamma dotterbolag Swish långt, långt ifrån sig. När SVT försöker få en kommentar om hur Swishs ägare ser på behovet av ett betaltjänsttillstånd hänvisar en del banker som i dag har det formella ansvaret för Swish (Swedbank, Länsförsäkringar, och Nordea) till Getswish AB:s ledning och styrelse.

GetSwish vd Anna-Lena Wretman å sin sida uppger att de följer alla regler som gäller för betaltjänster. I ett tidigare samtal hänvisade vd:n till bankerna eftersom Swish ”inte har någon kunddata”.

Fortsättning lär följa. SVT:s granskning blottlägger med allra största tydlighet återigen att det verkar oklart vem som egentligen är Swish-betalningarnas förälder och ansvarar för kontrollen av dem. Och det i en verklighet där swishandet tiofaldigats medan kontantuttagen halverats.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.