Professor Astri Muren

Ekonomiprofessor: Viktigt forskningsfält i privatiseringstider

Uppdaterad
Publicerad

Jean Tiroles studier över hur marknader kan och bör regleras anses ha haft stor betydelse för den ekonomiska politiken. Inte minst när gamla monopolmarknader ska avregleras.

Jean Tirole är en av vår tids mest inflytelserika nationalekonomer, skriver Akademien i sin motivering och Astri Muren, professor i nationalekonomi, håller med. Hon menar att det är ett viktigt forskningsfält i en tid av privatiseringar, avregleringar och liberaliseringar som har fått betydelse för hur den ekonomiska politiken ser ut i praktiken. Exempel är de avreglerade marknaderna för elektricitet och telefoni.

Håller koll på marknadens funktion

– Energimarknadsinspektionen reglerar till exempel nätleverantörernas priser, Post- och Telestyrelsen reglerar telenätägarnas priser. Och så finns Konkurrensverket som håller koll på om en marknad fungarar väl eller inte och föreslår åtgärder för att få den att fungera bättre, säger Astri Muren till SVT:s ekonimikommentator Peter Rawet.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.