SVT:s Johanna Cervenka om faktorerna bakom Ericssons kvartalsrapport Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

ANALYS: Inte bara fika på Ericsson

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att Huawei dragits in handelskriget och maktspelet mellan Kina och USA tror SVT:s ekonomireporter Johanna Cervenka har gynnat Ericsson.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Det går bra för Ericsson. I sin charmoffensiv med svenska medier sa Huaweis vd Ren Zhengfei  till SVT att deras framgångsrecept är att dricka mindre kaffe och göra mer än sin svenska konkurrent. Det som står att tyda från dagens rapport är att det inte bara är fika på Ericsson. Deras försäljning har gynnats av den svaga kronan men troligen också av att Huawei dragits in handelskriget och maktspelet mellan Kina och USA. Det är framförallt på den nordamerikanska marknaden som Ericsson ser att 5G utbyggnaden går snabbare än väntat. Samtidigt säger Ericssons vd Börje Ekholm att det är svårt att tjäna pengar på den nya tekniken, i alla fall inledningsvis.

Men den ökade skepticism mot en av Ericssons främsta konkurrenter, Huawei, handlar också om en oro bland länder för hur oberoende bolaget och dess teknologi egentligen är från den auktoritära kinesiska staten. 

Och mittemellan står Ericsson. Ericsson vill själva gärna framhålla att de vinner kontrakt på att deras teknologi är bäst. Det är diplomatiskt och strategiskt när den största framtida 5G marknaden antas vara just i Kina och bolaget har tillverkning i landet.  Huawei har redan vunnit en rad kontrakt på marknad som väntas ha över 100 miljoner användare i slutet av 2020. 

Trots en stark försäljning för Ericsson blir det en förlust på 4,2 miljarder kronor för det här kvartalet. För i den här kvartalsrapporten betar också Ericsson av den högsta boten någonsin i svensk industrihistoria. För korrupta affärer i Sydostasien och Afrika har Ericsson reserverat hela 11,5 miljarder svenska kronor i böter till den amerikanska myndigheten SEC. Börje Ekholm vill gärna nu se saken som utagerad. Som långvarig styrelseledamot i Ericsson borde korruptionen i bolaget också rimligtvis även stänka på honom och storägaren Investor.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.