”Det är uppenbart att Riksbanken räknar med att coronapandemin ger en lågkonjunktur i Sverige under de närmaste kvartalen”. Foto: Markko Säävälä/TT

Analys: Riksbanken tror på en hård coronachock mot svensk ekonomi

Publicerad
Analys ·

Med ett gigantiskt finansiellt stödpaket ger Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen bankerna bollen för att låna ut pengar till hushåll och företag.

Det visar att Riksbanken tror på en hård coronachock mot den svenska ekonomin.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Att vara hård mot banker och kristider är riksbankschefen Stefan Ingves paradgren. Han påpekade kallt under Riksbankens presskonferens att om bankerna inte fortsätter att låna ut pengar och samtidigt dela ut stora vinster till sina ägare bör de ”överväga hur den svenska befolkningen skulle ta emot ett sådant besked ”. En iskall passning till bankernas storägare om konsekvenserna av att inte ta sitt samhällsansvar.

Både Riksbanken och Finansinspektionen tar nu i med tårna. Riksbanken när den tillgängliggör 500 miljarder genom lån till nollränta som bankerna kan få låna ut till företag. Finansinspektionen när den slopar de kontracykliska buffertkapitalkraven tillfälligt. Enkelt förklarat handlar det senare om att bankerna nu inte behöver ha säkerheter för en del av sin lånestock. Det uppskattar Finansinspektionen ger bankerna möjlighet att låna ut ytterligare 800 – 900 miljarder kronor. Det är en enorm ekonomisk bazooka som skjuts ut – som med största sannolikhet inte eldar på obalanserna i ekonomin utan istället ger privatpersoner och företag den hjälp de behöver det närmaste halvåret.

Coronapandemin

”Vill undvika onödigt många konkurser”

Det är uppenbart att Riksbanken räknar med att coronapandemin ger en lågkonjunktur i Sverige under de närmaste kvartalen och att många företag i en rad branscher kan få det svårt när mycket i Sverige ligger på vänt för att begränsa smittspridning. Medan industrin ändå hade ett par goda år innan konjunkturen mattades av ifjol har både flyg- och resebranschen balanserat på slak lina innan den här krisen utlöstes. Det finansiella stödpaketet ger också respit till regering och riksdag till att få lite mer tid på sig att förbereda de insatser som kommer behövas.

Historiskt sett har en pandemi varat i några månader – men ingen vet hur länge vi måste begränsa vårt sätt att leva för att begränsa smittspridningen.

Det Riksbanken vill undvika är att det blir onödigt många konkurser för företagare, eller att privatpersoner får en ansträngd privatekonomi på grund av den här krisen. Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen vill också undvika att viruset inte bara paralyserar oss människor utan även finansmarknaden. Det skedde 2008 när banker slutade låna ut till varandra efter Lehman-kraschen, och i nästa steg inte lånade ut till företag. Då kan den ekonomiska krisen bli än värre.

”Ett välkommet initiativ”

Trots att en del hoppats att de här pengarna skulle komma fram ännu tidigare är det ett välkommet initiativ, tillsammans med de förslag som regeringen la fram om bland annat slopad karensdag och anstånd med skatteinbetalningar för företag.  

Ingen vet om vi nu sett botten på börsoron. Initialt reagerade börserna positivt på de här stora åtgärderna som aviserats från amerikanska centralbanken, Sveriges riksbank och även att den tyska regeringen tillhandahåller väldigt mycket pengar.

Så länge som osäkerheten är stor kring hur människor, samhällen och ekonomin drabbas kommer börser världen över fortsatt att reagera med häftiga svängningar på olika slags besked.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet