Foto: Jessica Gow, TT

Analys: ”Staten avgör om Postnord överlever”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ska posten gå i konkurs? Inte än är svaret efter Postnords senaste rapport. Bollen får nog sägas ligga hos ägarna, den svenska och danska staten. Med färre brev att dela ut och samma krav på leverans är det lätt att se att ekvationen om några år inte går ihop. Extra pengar eller andra förutsättningar för brevleverans måste till.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Postnords kvartalsrapport gav ingen pust av lättnad till ett företag som kämpar för sin existens. Trenden fortsätter, vi skickar allt färre brev och allt fler paket. Nu har bolaget fått klartecken för att få höja portot. Det kommer ge tillfälliga inkomster men kommer ju också antagligen minska antalet skickade brev.

Postnord slits isär

Postnords grundaffär, att dela ut brev, regleras i Postlagen och i postförordningen. Där slås fast att 95 procent av breven ska levereras inom två dagar och vad portot är, alltså det posten får betalt för att hämta, sortera och dela ut brev.  

Nu vädjar postens vd om att få längre tid på sig att dela ut breven. Förlorare blir antagligen glesbygd och äldre, som inte lika gärna skaffar sig digitala brevlådor eller betalar på nätet.  Men att vänta några dagar på brevet är för de flesta inte längre ett stort problem – det är ofta myndighetsbrev eller reklam som dimper ner i brevlådan – alltmer sällan en efterlängtad hälsning. Det sätter också press på myndigheter att ytterligare digitalisera sin kommunikation så att den inte låtsas om att vi har en postgång som kan leverera fem dagar i veckan.  

Otåliga paketkunder

Då är paketkunderna alltmer otåliga, och önskar sig hemklickade varor inom timmar. För postutdelning handlar allt mindre och mindre om brev och alltmer om hur snabbt du får paketet till dörren.  I USA har olika stationer skapats av Amazon där du både kan hämta dina nya inköp och lämna tillbaka de varor du inte vill ha.

Det är också troligt att globala logistikbolag som DHL och Schenker, e-handelsföretag och mindre app-företag vill ha en del av den nya e-handeln. Men också där riskerar glesbygd att vara en oattraktiv marknad. Sverige är stort, långt och glest befolkat. Det är en logistisk utmaning, och en samhällsutmaning. 

Blöder pengar i Danmark 

Ytterligare en huvudvärk för Postnord är verksamheten i Danmark som blöder pengar. Alliansregeringens försök att klä de statliga bolagen för försäljning har blivit väldigt dyrt för de svenska skattebetalarna; Vattenfalls katastrofköp av Nuon, Telia Soneras vinstjakt i Uzbekistan och så sammangåendet mellan den danska och svenska posten. Vinsterna av den sammanslagningen var redan då svåra att förstå och olikheterna mellan länderna stora både vad gällde konkurrens, porto och anställningstrygghet redan vid sammangåendet. Planen var att börsnotera bolaget, en plan som nu tycks nästan löjeväckande.

Nu öppnar Danmark för en skilsmässa från Sverige eller att helt enkelt sköta sin brevutdelning på annat vis. Med en tätbefolkad liten yta har Danmark andra förutsättningar att locka till sig privata bolag. Med den nya decentraliserade Postnord organisationen på plats skulle det bli lättare att skilja på de omaka paren.  

Postnords vd tror sig kunna klara sig utan mer pengar från de svenska skattebetalarna. Det går kanske men då måste något förändras i kraven på bolaget och kanske måste en skilsmässa till.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.