Litteraturforskaren om hur ljudboken kan förändra författarens arbetssätt

Uppdaterad
Publicerad

Ljudboksmarknaden växer i Sverige. Enligt forskaren Julia Pennlert kan detta få konsekvenser för hur böcker och berättelser växer fram.

– Där vi tidigare sett att en bok förvandlas till en ljudbok så skriver man nu direkt för ljudboksformatet och sen, ibland, ger ut det som en pocketbok, berättar Julia Pennlert, litteraturvetare med digitalt fokus och forskare vid Bibliotekshögskolan.  

Det kan påverka hur författare arbetar och hur berättelser växer fram, tror hon.  

– Författare kan få uppdrag att skriva ett verk som kan testköras på en publik. Det liknar produktionen av annat medialt innehåll som vi sett på till exempel Netflix och HBO där man är ett team av författare som skriver en viss berättelse, säger Julia Pennlert.  

Ljudboksbranschen diskuterar också hur AI skulle kunna bli ett hjälpmedel för att producera billigare och snabbare ljudböcker.  

– Genom att låta olika typer av robotröster läsa in böcker så kan man skapa en inläsare, säger Julia Pennlert.

Se hela Ekonomibyrån på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.