Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, listar fem saker som påverkar svensk ekonomi. Foto: SVT/TT

Bankekonom: ”Hushållen kommer att få det tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen har toppat. Men en svag krona ställer till det och räntehöjningarna fortsätter ett tag till för alla räntekänsliga svenskar, enligt en ny konjunkturprognos från Swedbank.

– Hushållen kommer att få det tufft, säger chefsekonom Mattias Persson.

En rejäl inbromsning i konsumtionen när boräntorna lyfter, högre arbetslöshet och fler konkurser inom detaljhandel, hotell och restaurang ligger i korten. BNP i Sverige väntas falla med 1,3 procent i år, enligt Swedbank.

– Det har att göra med att Riksbanken behöver agera mer än vad vi trott tidigare. Och delvis skulle jag säga att det har att göra med att vi har en väldigt svag krona, säger Mattias Persson.

Pensionärer och ensamstående

Särskilt första kvartalet i år blir en tuff omställning för de mest utsatta hushållen med hög inflation och stigande räntor.

– Det blir värst för dem som lägger en stor del av sin inkomst på boende och mat.

Svenska hushåll tar samtidigt betydligt mer stryk än de i resten av Europa och USA, konstaterar Persson. Dels handlar det om att kronan är så pass försvagad av inflationschocken, dels är det en effekt av att svenskar generellt är mer skuldsatta och känsligare för räntehöjningar.

Detta leder i sin tur till att bostadsmarknaden i Sverige sticker ut som en av de som tar mest stryk i hela västvärlden just nu. Och priserna väntas fortsätta nedåt ett tag till, enligt Swedbanks prognos som spår en nedgång 20 procent innan det vänder.

– Men det finns risk att det här kan bli en något kraftigare nedgång, säger Mattias Persson.

Boräntor toppar i sommar

Konkurrensen på bolånemarknaden skyddar hushållen från de värsta effekterna, det har visat sig svårt för banker och andra långivare att höja lika snabbt som Riksbanken. Dessutom tycker sig Persson se en underliggande efterfrågan på bostäder, även om utbudet just nu stryps av prisfallen som får många potentiella säljare att skjuta upp bostadsaffärer.

Trots att Riksbanken nu antas höja styrräntan till 3,50 procent i juni enligt Swedbanks prognos väntas de rörliga boräntorna inte stiga till mer än cirka 4,30 procent ”lagom till midsommar”.

Lönehöjningarna Swedbanks ekonomer ser framför sig – plus 3,7 procent både i år och nästa år – kommer att hjälpa på sikt. Men de ligger betydligt lägre än de prisökningar som nu äter upp reallöner för svenska hushåll.

Fakta: Färska prognoser från storbankerna

  • SEB räknar med att Sveriges ekonomi krymper med 1,2 procent i år följt av en återhämtning på 1,1 procent 2023. Swedbank räknar med en nedgång på 1,3 procent i år och en återhämtning på 0,9 procent 2024.
  • Inflationen enligt måttet KPI beräknas under året hamna på ett snitt på 8,7 procent, upp från fjolårets 8,3 procent, enligt Swedbanks ekonomer. Nästa år väntas inflationen dock falla tillbaka till 3,2 procent i årsgenomsnitt.
  • SEB:s inflationsprognos är ännu mer dramatisk, med ett snitt på 9,1 procent i år och 2,5 procent 2024.
  • Arbetslösheten väntas enligt SEB stiga till 8,1 procent i snitt i år och fortsätta upp till 8,5 procent 2024. Swedbank räknar med en arbetslöshet på 7,9 procent i år och 8,0 procent 2024.
  • Löneökningarna i år antas enligt SEB hamna på 4,5 procent följt av 3,2 procent 2024. Swedbank tror på 3,7 procent båda åren.
  • När det gäller Riksbankens styrränta räknar Swedbank med 3,50 procent som topp i sommar och att den vid utgången av 2024 har sänkts tillbaka till dagens nivå på 2,50 procent. SEB:s ekonomer ser årets räntetopp på 3,00 procent och tror att den sedan sjunker till 2,25 procent 2024.

Källor: SEB, Swedbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.