Hypotekets vd Carl-Johan Nordquist berättar om det snabbt växande företaget. Arkivbilder. Foto: Hypoteket/Fredrik Sandberg/TT

Bankerna med billigast och dyrast bolån

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora prisskillnader på bolån. Här är de aktörer som just nu erbjuder billigast och dyrast bolån.

I dag kostar en villa i Sverige i genomsnitt 4,5 miljoner kronor. Och de senaste siffrorna från Finansinspektionen (från 2020) visar att svenskarna totalt har lånat 3 973 miljarder kronor till bostäder.

Bankernas marginaler på bolån ofta höga. Bruttomarginalen ligger på 1,45 procentenheter. Siffran visar bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.

Stora prisskillnader

Samtidigt är prisskillnaden stor mellan olika aktörer. Billigast bolån just nu, räknat på faktiska snitträntor för bolån med tre månaders bindningstid, har Hypoteket (1,12 procent) följt av ICA Banken och Landshypotek Bank (1,17 procent) och Stabelo (1,19 procent).

Hypoteket är en av de snabbt växande aktörer som utmanar storbankerna på bolånemarknaden. I dag lånar de totalt ut omkring 15 miljarder kronor till omkring 12 000 hushåll. De lånar dock endast ut upp till 75 procent av bostadens värde.

– Det är framför allt digitaliseringen som gör att vi kan erbjuda lägre räntor. De flesta av våra processer är helt digitala. Till exempel tar man bolån med bank-id hos oss istället för att skriva på papper och det gör att vi kan hålla nere kostnaderna, säger Hypotekets vd Carl-Johan Nordquist.

Lägre marginaler

Dessutom har utmanarna på bolånemarknaden lägre marginaler.

– Storbankerna har under lång tid haft ganska stora marginaler på bolåneräntor så det finns en möjlighet att konkurrera med dem. Vår marginal är omkring en fjärdedel av det, så det är en enorm skillnad, säger Carl-Johan Nordquist.

De fem storbankerna som är aktiva i Sverige har högst priser (se tabell nedan).

Allra högst snittränta har Nordeas kunder (1,72 procent) följt av Danske Bank (1,49 procent) och Swedbank (1,46 procent).

Nordeas Sverigechef Per Långsved skriver i ett mejl till SVT bland annat:

”Vår bedömning i dialog med våra kunder är att vi har ett på marknaden konkurrenskraftigt erbjudande på alla löptider och kan erbjuda attraktiva lösningar som passar den enskilde kunden. Vi jobbar med individuell prissättning mot kund och med personlig rådgivning.”

Källa för alla bolåneräntor i artikeln ovan: Jämförelsetjänsten Compricer den 29 mars 2022.

Högst och lägst boräntor

Snitträntor bolån med 3-månaders löptid:

Nordea: 1,72 procent

Danske Bank: 1,49 procent

Swedbank: 1,46 procent

Handelsbanken: 1,40 procent

SEB: 1,38 procent

SBAB: 1,37 procent

Ålandsbanken: 1,31 procent

Skandia: 1,21 procent

Stabelo: 1,19 procent

ICA Banken: 1,17 procent

Landshypotek Bank: 1,17 procent

Hypoteket: 1,12 procent

Källa: Compricer den 29 mars 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.