Foto: TT

Domstolsbeslut: Uber är ett transportföretag

Uppdaterad
Publicerad

Taxitjänsten Uber är ett transportföretag, enligt ett utslag i EU-domstolen i Luxemburg på onsdagen. Beskedet kan få följder för andra företag som anser sig vara förmedlingstjänster.

Uber ska betraktas som ett transportföretag, inte en digital tjänst, slår EU-domstolen i Luxemburg fast. 

Beslutet är ett bakslag för Uber som hävdat att de tillhandahåller en förmedlingstjänst, men domstolen håller inte med.

”Det som händer i denna situation är nämligen att den som tillhandahåller förmedlingstjänsten på samma gång skapar ett utbud av lokaltrafiktjänster, som denne framför allt tillgängliggör med hjälp av it-verktyg”, skriver domstolen.

Beslutet tvingar nu Uber till snabba förändringar. Transportföretag har till skillnad från digitala förmedlingstjänster andra skyldigheter när det gäller licenser, säkerhetsföreskrifter och arbetsgivaransvar.

Men i en skriftlig kommentar skriver företaget att domstolsbeslutet inte kommer innebära några förändringar eftersom man ”redan följer lagstiftningen för transportföretag i de flesta EU-länderna”.

Kan få följder för andra

Domstolens beslut kommer efter protester från taxiförare i en rad länder, som har ansett att Uber konkurerat ut dem eftersom de kunnat förhålla sig till andra riktlinjer i sitt arbete.

I London förlorade Uber sin licens för ett par månader sedan och företaget har pausat sina tjänster i Norge och i Finland i väntan på ny lagstiftning, uppger Reuters.

Den enklaste versionen av Uber, med olicensierade förare, frodas numera bara i Polen, Tjeckien, Slovakien och Rumänien, men även där är förändringar på gång.

Dagens besked kan få utfall för andra digitala tjänsteföretag. Resegiganten Expedia kan i framtiden tvingas till transportörsansvar och Airbnb till att följa alla de regler som hotell omfattas av.

Konservativa EU-parlamentariker har varnat för att det skulle kunna innbära slutet för den digitala delningsekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.