Foto: TT

Bitcoin får ny konkurrent

Publicerad

Kryptovalutan bitcoin har fått en ny version kallad bitcoin cash (BCC), som ska möjliggöra snabbare transaktioner. BCC har fått blandade reaktioner och har delat bitcoinvärlden i två läger.

Skapandet av BCC har varit i ropet i flera månader. Flera utvecklare har ansett att bitcoins digitala register för transaktioner, den så kallade blockkedjetekniken, är för långsam för att protokollföra alla genomförda transaktioner.

Konkurrerande valutor

På tisdagen lanserade mjukvarutekniker ett nytt protokollsystem för blockkedjetekniken vilket gav upphov till BCC. Tekniken möjliggör snabbare och billigare transaktioner än vanliga bitcointransaktioner. Valutorna är i praktiken konkurrenter även om de delar samma underliggande blockkedjeteknik.

LÄS MER: Bitcoin portas på börsen

Bland förespråkarna för BCC finns Microsoft som vill att kryptovalutan ska få ett bredare kommersiellt genomslag, enligt australiska ABC News. Men det finns också motståndare, däribland så kallade ”brytare”. En brytare kan vara en privatperson eller ett företag som verifierar och protokollför andras transaktioner automatiskt genom matematiska beräkningar i en superdator. För varje sådan verifiering belönas en brytare med nya bitcoinmynt, och de kan i vissa fall få betalt via transaktionsavgifter.

Tar avstånd

Enligt nyhetsbyrån AP har majoriteten av brytare uttryckt intresse för BCC. Men andra har tagit avstånd från konkurrenten eftersom införandet kan minska transaktionsavgifterna. Enligt Coinmarketcap.com har BCC seglat upp som den tredje största kryptovalutan. Vid 14.30-tiden på onsdagen stod BCC i 632 dollar, en ökning med 107 procent sedan valutan skapades. Samtidigt kostar den största kryptovalutan bitcoin 2 738 dollar, vilket är en nedgång på 1,4 procent från tisdagen.

Fakta:

Detta är bitcoin Bitcoin är en digital valuta – även kallat kryptovaluta – som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.Totalt snurrar bitcoin runt i cyberrymden till ett marknadsvärde av närmare 48 miljarder USA-dollar.Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Källa: Reuters, Marketwatch

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.