Foto: Kin Cheung/AP/TT

Bitcoin rasar på nytt – fortsatta fall kan vänta

Publicerad

Det är fortsatt skakigt i kryptovärlden. Kryptovalutan bitcoin rasar på måndagen till den lägsta nivån sedan december 2020. Börsoron ligger delvis bakom fallet, enligt Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.

– Kryptovalutor och börser tenderar att röra sig i samma riktning, säger han.

På måndagen kröp värdet på bitcoin tidvis under 24 000 dollar.

Nedgången följer efter förra veckans inflationssiffror från USA, som var sämre än väntat och som har fått världens börser att backa. Enligt Johan Javeus påverkar börsturbulensen hur det går för kryptovalutorna.

– Vi har sett stora börsfall de sista dagarna, inte minst i fredags. De mönstret som vi har sett under det senaste året är att kryptovalutor och börser tenderar att röra sig i samma riktning – även om kryptovalutornas svängningar oftast är större, säger Johan Javeus.

Kryptobank stoppar uttag

Sedan har det även kommit dåliga nyheter inom kryptovalutaområdet. Kryptobanken Celsius, en av de största aktörerna inom så kallade kryptolån, gick under måndagen ut med att man kommer att stoppa möjligheten för kunderna att ta ut sina pengar på grund av ”ett extremt marknadsläge”, skriver CNBC.

– Det är sådana nyheter som gör alla kryptoinvesterare nervösa och förstärker den nedgång som vi ser, säger Johan Javeus.

Även andra kryptovalutor rasar. Ether ligger på den lägsta nivån sedan februari 2021.

– Alla kryptovalutor påverkas av börsturbulensen och inte minst av hur det går för bitcoin. Bitcoin utgör värdemässigt ungefär halva kryptomarknaden så den brukar dra med sig andra kryptovalutor både i upp- och nedgångar.

Fortsatt fall väntas

Raset under måndagen kommer inte helt oväntat utan kryptovalutor har ända sedan årsskiftet rasat på bred front – och det finns risk för fortsatta nedgångar, enligt Johan Javeus.

– Så länge börser och riskaptit fortsätter att vara skakiga så är det svårt att se hur kryptovalutor ska utvecklas bra. Samtidigt har krascher skett många gånger under bitcoins historia och det är dessvärre något alla investerare i kryptovalutor måste vara beredda på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.