OMXS-index spräckte rekordgränsen under förmiddagshandeln. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsyra – OMXS-index på ny rekordnivå

Uppdaterad
Publicerad

Nya besked kring president Donald Trumps hälsotillstånd bidrog till att lyfta Stockholmsbörsen till en ny rekordnivå.

Vid stängning hade OMXS-index gått upp 1,3 procent.

Efter att under flera dagar ha legat ytterst nära en högstanivå spräcktes gränsen strax efter det att handelsveckan inletts. En uppgång till 735,6 punkter innebar att det tidigare rekordet från slutet av februari, strax före coronapandemins definitiva utbrott, är utraderat. Sedan mattades börsyran något och indexet landade på 735,2.

En orsak var att president Donald Trump till synes piggnat till. Trump lämnade på söndagskvällen tillfälligt det militärsjukhus där han vårdas för covid-19 och skjutsades runt i en bil varifrån han vinkade till supportrarna.

Bland storbolagen på OMXS30-listan gick Volvo bäst, aktien lyfte 4,0 procent sedan ny statistik presenterats kring generell orderingång för lastbilar på den viktiga nordamerikanska marknaden. Telekomsektorn, som i vanliga fall anses som defensiv placering vid börsnedgångar, gick trots allt starkt. Telia gick upp 2,4 procent liksom Tele 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.