Nästan hälften av bostadsköparna har påverkats av de skärpta amorteringskraven. Foto: Fredrik Persson/TT, Jessica Gow/TT

Bostadsköpare tvekar och väljer mindre

Uppdaterad
Publicerad

Efter allt hårdare krav på bostadsköparna när det gäller bland annat amortering har många valt att avvakta med bostadsköpet eller ändrat vad de söker för typ av bostad. Det visar en enkät som SVT Nyheter tagit del av.

Många har påverkats av de hårdare amorteringskraven, alltså krav på avbetalningar på bostadslånet beroende på hur mycket du lånat och hur mycket du tjänar. Det visar en enkätfråga som ungefär 10 000 personer besvarat på bostadssajten Hemnet.

Hälften påverkats av nya krav

Nästan hälften (47 procent) av de aktiva bostadsökande svarade att de påverkats av kraven. Av de som påverkats sa fler än hälften att de avvaktade med köp av ny bostad (53 procent).

Var fjärde som uppgav att de var påverkade av kraven valde att söka bostad i ett annat område (24 procent) och var femte letade efter en mindre bostad (19 procent).

Inget svar från de ansvariga

Ansvarig myndighet för de hårdare kraven på bostadsköparna är Finansinspektionen.

När SVT Nyheter söker Finansinspektionen och dess chef, Erik Thedéen, får vi efter ett par dagars kommunikation besked att Erik Thedéen inte har tid för några frågor.

Så gjordes enkäten

Visa

Frågan som ställdes på bostadsajten Hemnet var: ”Hur har amorteringskraven och bankernas tuffare krav förändrat ditt sätt att söka bostad?”

Enkäten visades för var tredje besökare som aktivt sökte efter bostad mellan den 11:e och den 22:a november

Ungefär 10 000 personer svarade på enkäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet