Foto: Scanpix

Kärnvapen och miljöbovar hos AP-fonderna

Uppdaterad
Publicerad

AP-fonderna har företag som tillverkar kärnvapen och företag som orskat miljökatastrofer i sitt innehav. Det visar en ny granskning.

De statliga AP-fonderna lever inte upp till sina egna riktlinjer när det gäller socialt ansvar. Det menar organisationen Sveriges Konsumenter som granskat de största fondförvaltarna i Sverige.

Pensionspengar i företag som bryter mot konventioner

Fonderna investerar i mängder med företag som bryter mot internationella avtal och konventioner, visar granskningen. Flera storbanker får kritik men AP-fonderna får bottenbetyg.

– Jag tror folk skulle bli förvånade om de visste vad de stöder med sina pensionspengar, säger Jakob König på Sveriges Konsumenter.

Det är svårt att veta vad man egentligen stöder när man placerar pengar i en fond. Därför vill Sveriges Konsumenter underlätta valet genom att granska de stora fondförvaltarna – banker, försäkringsbolag och AP-fonder.

Men det är ingen subjektiv etik, som ligger bakom granskningen menar Jakob König.

– Vi tittar på investeringar i några av världens allra mest tydligt kontroversiella företag – de som svartlistas av andra stora aktörer i branschen och de som bryter mot FN-konventioner och internationella avtal.

Kärnvapen och miljöbovar bland AP-fondernas bolag

Bäst betyg får AMF och Folksam, sedan kommer storbankerna. Swedbank och Länsförsäkringar har bättrat sig rejält sen förra året, menar granskarna. I botten finns Handelsbanken och de statliga AP-fonderna 1-4.

I AP-fondernas portföljs hittar vi oljebolaget Shell, som av FN och domstol i Haag pekats ut som ansvarigt för en av världens värsta miljökatastrofer i Nigeria. Här finns även Boeing och företag som utvecklar kärnvapenteknologi.

Detta menar Sveriges Konsumenter strider mot såväl global säkerhet som ickespridningsavtalets ord om kärnvapennedrustning. Hos fonderna finns företag som inte respekterar FN:s syn på ockuperade områden i Palestina, och ett företag som trotsar EU:s vapenembargo och säljer krigsmateriel till diktaturen i Burma.

Ossian Ekdahl, ansvarig för ägarstyrning på första AP-fonden, känner inte igen sig i bottenbetyget. Han tycker att AP-fonderna jobbar seriöst och långsiktigt med ansvar, och hänvisar till att fonderna fått gott betyg av uppdragsgivarna – riksdag och regering. Och när det gäller kontroversiella innehav poängterar han uppdraget.

– Vi skall ta hänsyn till etik och miljöfrågor utan att riskera det övergripande målet om hög avkastning. Så är det formulerat i lag och förarbeten.

Så, i princip, om en skitstövel är lönsam så skall ni satsa på den skitstöveln?

– I princip så är det så, men vi tror inte att det generellt är på det sättet. Vi lägger ner en del resurser på att se till så att vår portfölj inte innehåller de allra sämsta bolagen.

Följer inte egna regler

Sveriges Konsumenter säger att fondbolagen som helhet blivit lite bättre på sitt sociala ansvarstagande. I granskningen skiljer man också på innehav där fondbolagen kan visa att man faktiskt använder sin makt som aktieägare för att försöka påverka företagen i gynnsam riktning. Då gör man ändå något vettigt av sin investering, menar Sveriges Konsumenter.

Men det gäller bara några av AP- fondernas alla kontroversiella innehav. Organisationen tycker att statens AP-fonder inte lever upp till sina egna uttalade principer för ansvar för miljö och sociala frågor.

– Deras investeringar i praktiken rimmar ganska illa med de uttrycks om finns i deras värdegrund och policys, säger Jakob König.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.