Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Journalisten och författaren Brad Stone om framgångssagan Amazon – och vad som skulle kunna hindra företagets framfart. Foto: SVT

Brad Stone: “Det största hotet mot Amazon är lagar”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har den amerikanska e-handelsjätten Amazon vuxit i rekordtakt, snart lanseras företagets svenska verksamhet. Samtidigt ifrågasätter många Amazon mäktiga position. EU-kommissionen granskar företaget och den amerikanska kongressen kallade nyligen vd Jeff Bezos till förhör.
– Regeringarna måste vara uppfinningsrika om de vill begränsa Amazons makt, säger den amerikanske journalisten Brad Stone.

En av de främsta Amazon-experterna är den amerikanske journalisten och författare Brad Stone, som för några år sen kom ut med uppmärksammade boken ”Världens största butik” och nu skriver på en ny bok om Amazon. Han menar att Amazon är näst intill oövervinnliga och har svårt att se något annat företag som kör om dem.

Däremot har allt fler politiker börjat se över Amazons starka ställning. I somras inledde EU-kommissionen en granskning för att se om företaget bryter mot europeiska konkurrensregler.

Trump känd kritiker

I USA har president Donald Trump länge kritiserat företagets monopolliknande ställning. Amazons vd Jeff Bezos kallades också till förhör av den amerikanska kongressen i somras, bland annat för att bemöta kritik gällande hur vissa säljare behandlas av företaget.

– När man frågar sig vilka risker Amazon ställs inför så är den stora frågan lagstiftning. Vad händer i EU och Washington D.C. när beslutsfattarna tittar närmare på Amazons maktställning, säger Brad Stone.

”Skulle Amazon klara sig utan Bezos?”

Ett annat hot mot företaget är enligt Brad Stone vad som händer den dagen Jeff Bezos, Amazons grundare, vd och största ägare, väljer att sluta. Jeff Bezos är 55 år och även om det inte finns något som tyder på att han vill trappa ner än så kommer den dagen till sist.

– Det är hans företag och mycket av deras snabbhet och uppfinningsrikedom beror på honom, säger Brad Stone.

Se Ekonomibyrån i SVT Play med start 19.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekonomibyrån

Mer i ämnet