Stockholmsbörsens handelsdag blev årets allra sämsta. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brett fall på Stockholmsbörsen – sämsta dagen på över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen föll brett på onsdagen och hade sin sämsta dag på över ett år, rapporterar Dagens Industri.

Det breda indexet rasade med 3,8 procent.

Detta efter att den schweiziska storbanken Credit Suisses aktie störtdykt.

Förra veckan utlöstes en bankkris i USA eftersom tre banker föll inom loppet av några dagar. Och på onsdagen blev det skakigt på nytt efter att den anrika schweiziska banken Credit Suisse hamnat i blåsväder. Bankens storägare, Saudi National Bank, meddelade att man inte hade för avsikt att skjuta till mer pengar om Credit Suisse skulle fråga. Det ledde till att aktien rasade med över 20 procent.

Credit Suisse lever upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker, uppger landets finansinspektionsmyndighet Finma på onsdagskvällen. Om nödvändigt kommer Schweiz centralbank att tillhandahålla likviditeten.

Flera franska storbanker, som Societe Generale och BNP Paribas, har också fallit. I fallet följde även den svenska banksektorn med. Nordea tappade hela 7,7 procent. SEB och Swedbank backade 5,4 procent respektive 5,1 procent medan Handelsbanken stängde 4,2 procent minus.

Sämsta dagen på ett år

En annan stor förlorare var klädjätten H&M som stod för det största raset på OMXS30-listan med ett fall på 8,5 procent. Detta efter morgonens försäljningssiffror för bland annat den viktiga julperioden som inte nådde upp till marknadens förväntningar.

På Stockholmsbörsen backade OMXSPI med 3,8 procent och OMXS30 med hela 4,1 procent. Det är den sämsta dagen på börsen på över ett år, enligt Dagens Industri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.