Arkivbild. Byggandet har stannat av och bristen på bostäder växer. Regeringens reformer som skulle ge bostäder åt 10.000-tals människor har inte hållit vad de utlovat. Foto: Scanpix

Byggen har stannat – bostadsbristen växer

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet har stannat av och bristen på bostäder växer. Regeringens reformer som skulle ge bostäder åt 10.000-tals människor har inte hållit vad de utlovat.

–Jag har bestämt mig för att jobba långsiktigt, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Sedan Fredrik Reinfeldts regering tillträdde 2006 är det flera punkter där regeringen inte hållit vad de lovat.

* Kommunala hyresgarantier för unga skulle hjälpa 20.000 att få hyreskontrakt varje år. Fram till i våras hade bara 700 hyresgarantier tecknats i hela landet sedan 2006.

* Mellan 3.000 och 5.000 ägarlägenheter skulle byggas om året. Men bara 200 ägarlägenheter har byggts per år i genomsnitt sedan regeringen tillträdde.

* Friare uthyrning i andrahand skulle frigöra 40.000 bostäder bara i Stockholm, enligt bostadsministern. Men förslaget om andrahandsuthyrning har fått tummen ner av oppositionen, som hotar att sänka det i riksdagen.

–Jag har sagt hela tiden att jag är öppen för att lyssna in. Men jag vill också höra konkret vad oppositionen vill ändra på, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Eftersom regeringen inte har egen majoritet i riksdagen är det osäkert om och i vilken omfattning reglerna för andrahandsuthyrning kommer ändras.

Regeringen har genomfört fler bostadsreformer, men som ännu inte gett några mätbara effekter. Enligt bostadsministern tar det tid innan resultatet syns och märks.

–Jag är självklart inte nöjd förrän vi får en bättre fungerande bostadsmarknad och mer byggande. Men jag har bestämt mig för att jobba långsiktigt och inte jaga de kortsiktiga poängen, säger Attefall.

Bostadsministern är en flitig skribent. Han har hunnit skriva 13 stora debattartiklar om bostadsbristen under sina knappa två år på posten.

Är det mer ord än faktiska bostäder?

–Nej, men det är väl ett uttryck för en politisk vilja att förändra verkligheten. Men också en insikt om att det är komplicerat och att det krävs att man får med sig alla aktörer, säger Attefall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.