Det finns mycket pengar att tjäna på ditt sparande. SVT Nyheter har jämfört de fyra storbankernas bästa erbjudande på ett sparande som låses i tre månader – och där ser man att Nordea betalar fyra gånger mer i ränta jämfört med SEB som har bottenplaceringen. Foto: TT

Byt bank – få tio gånger högre ränta på sparkontot

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket sparar som aldrig förr. Totalt finns det nu 1394 miljarder kronor på landets sparkonton. Men ränteskillnaderna är enorma, visar SVT Nyheters granskning. Det går att få tio gånger mer i ränta om man flyttar sina pengar från sämsta till bästa sparkontot.

De senaste åren har nästan allt fokus varit på bolånen där konkurrensen mellan storbankerna varit mycket hård och där skillnaderna i ränta mellan bankerna har pressats i botten. Där skulle ingen kund acceptera att en bank tog ut en ränta som var flera gånger större än konkurrenternas. Men precis så är det med sparräntorna där skillnaderna ökat dramatiskt de senaste åren.

Samtidigt har sparandet fortsatt att stiga till nya rekordnivåer. Senaste året ökade sparandet med 75 miljarder kronor. I mars hade svenska hushåll hela 1.394 miljarder kronor på sina konton, enligt SCB:s statistik.

En stor del av ökningen de senaste åren har placerats på lönekonton och andra konton som ger mycket dålig avkastning. Därför är genomsnittsräntan som bankerna betalar bara 0,2 procent.

Bättre ränta och bättre villkor

Men det går att få mycket bättre ränta på sitt sparande. SVT Nyheter har jämfört de fyra storbankernas bästa erbjudande på ett sparande som låses i tre månader (se tabell). Nordea betalar alltså fyra gånger mer i ränta jämfört med SEB som har bottenplaceringen. Och ännu större blir skillnaden om man jämför med nischbankernas bästa sparkonton. De små finansbolagen Seven Day och Avida Finans erbjuder hela tio gånger mer i ränta jämfört med SEB. Dessutom till betydligt bättre villkor. De små nischaktörerna har nämligen ingen tidsgräns på sina konton.

Då dessutom samtliga sparkonton i undersökningen omfattas av den statliga garantin finns det ingen risk för att pengarna försvinner om bankerna eller finansbolagen försätts i konkurs.

Storbankerna tappar kunder

Trots de stora ränteskillnaderna behåller storbankerna fortfarande ett fast grepp över sparandet.  Över 60 procent av allt sparande sker fortfarande hos de fyra stora Nordea, SEB. Handelsbanken och Swedbank. Men allt fler bankkunder har börjar inse att det går att tjäna pengar på att flytta sitt sparande och de senaste åren har storbankerna tappat ungefär en procentenhet av sparandet varje år. Skulle alla svenska hushåll flytta över sina pengar till nischbankernas bästa erbjudande skulle det innebära en vinst på hela 139,4 miljarder kronor eller cirka 1.400 kronor för varje svensk.

Det finns alltså stora pengar på att tjäna på att se över sparandet – speciellt för kunderna på SEB.  Där får man ut 600 kronor i ränta om man har en halv miljon kronor på sparkontot. Flyttas pengarna till en nischbank blir sparräntan istället 6.000 kronor – en vinst på 5.400 kronor före skatt.

Bästa sparräntan

Avida Finans 1,2 %

Seven Day 1,2 %

Amfa bank 1,15 %

Santander 1,15%

Nordea   *  0,5%

Swedbank*    0,3%

Handelsbanken* 0,15%

SEB* 0,12%

* Ränta för låst sparande i tre månader 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.