Centern vill sänka skatten på ISK-sparande

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet går nu i motsatt riktning till Socialdemokraterna i frågan om det så kallade ISK-sparandet. I dag presenterar partiet sina förslag där de bland annat vill sänka skatten på sparformen.

Sedan det stod klart att Socialdemokraterna undersökt effekterna av att sätta ett tak för hur mycket man kan spara i ISK, till en lägre skattesats, har debatten gått varm. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är inte tanken att ge sig på småsparare utan dem med miljoner på kontot.

Men i dag presenterar alltså regeringspartnern Centerpartiet en helt annan linje: partiet vill bland annat skattebefria de första 150 000 kronorna på ISK-sparandet. C vill också ta bort räntegolvet som skatten på ISK-konton baseras på. I nuläget kan räntan inte gå under 1,25 procent men utan golvet skulle räntan legat på 0,9 procent förra året.

– Det är för att få igång en kultur hos människor att faktiskt lägga undan en liten del av sin lön för att kunna spara för framtiden, säger C-ledaren Annie Lööf.

Socialdemokraterna har inte fattat något konkret beslut men både Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven vill se en förändring.

– Vi måste se till att ha resurser till välfärden. Då tycker jag att det är rimligt att de som har det bättre ställt bidrar mer till välfärden, säger Stefan Löfven.

Miljontals kronor sparade

– Svenskarnas sparande i ISK – värt över 1000 miljarder

– Det finns 3 075 967 unika innehavare av ISK-konton

– Totalt finns det 4 567 915 ISK-konton

– 212 526 konton har över 1 miljon kronor i kapitalunderlag

– 53 500 konton har över 3 miljoner kronor i kapitalunderlag

– Det totala kapitalunderlaget är 1 107 442 912 000 kronor

– Det genomsnittliga kapitalunderlaget är 359 913,7 kronor

– Mediankapitalunderlaget för alla konton är 54 640 kronor.

Det totala kapitalunderlaget på 1 107 442 912 000 kronor går att sätta i relation till det totala fondtillgångarna, exklusive PPM, som ligger på ca 4 200 miljarder kronor i april 2021.

Kapitalunderlaget på ISK motsvarar en fjärdedel av de totala fondtillgångarna.

Kapitalunderlaget motsvarar summan av tillgångarnas värde vid början av varje kvartal plus insättningar till ISK under året, delat med fyra.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.