Chansen att få svar på sin jobbansökan minskar redan vid 40, visar forskning. Foto: Anders Wiklund, TT arkiv

Chansen till jobb minskar redan vid 40

Publicerad

Sannolikheten att få napp på en jobbansökan försämras redan i 40-årsåldern, och ju äldre man blir desto svårare blir det. Det visar en rapport från Delegationen för senior arbetskraft, uppger Sveriges Radio.

– Det mest slående är att det är en tydlig åldersdiskriminering i samtliga yrken, säger Magnus Carlsson som är docent i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.

Han har tillsammans med Stefan Eriksson vid Uppsala universitet gjort studien, som bygger på 6 000 fiktiva jobbansökningar som skickats ut till arbetsgivare inom sju olika yrken:

Administativa assistenter, butikssäljare, fordonsförare, företagssäljare, kockar, lokalvårdare och restaurangbiträden.

Försvinnande liten

– Vi var förvånade över att den negativa ålderseffekten startar redan i 40-årsåldern, säger Magnus Carlsson.

Vid 65 är chansen i att bli kontaktad efter att ha sökt ett jobb försvinnande liten. Enligt forskarna blott två-tre procent. Samtidigt menar man att många äldre har bra kontaktnät som kan användas för att få nytt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.