Kristina Kamp är pensionsekonom på det halvstatliga bolaget Min pension. Foto: TT/Press

Sju frågor till experten om nya pensionen

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att sex partier kommit överens om en stor omläggning av pensionssystemet. Det innebär bland annat att pensionsåldern höjs till 64 år och att du har rätt att jobba kvar till 69 års ålder. Vi bjöd in pensionsexperten Kristina Kamp att svara på era frågor om det nya pensionssystemet. Här är ett urval av frågorna ni ställde.

1. Hej! Jag är 24 år, hur kommer detta påverka mig?

Du är så ung och har massor av år kvar till pensionen. Mycket kan hända på vägen, men det är förmodligen så att du kan komma att behöva jobba längre än dina föräldrar eftersom du förväntas leva längre.

2. Varför är det nödvändigt att höja pensionsåldern? Vad är den faktiska orsaken? I dagens uppskruvade arbetstakt är antagligen de flesta rätt utslitna i kropp och själ när det är dags att ta pension.

Hej. Den främsta orsaken till de höjda åldrarna är att vi lever längre än tidigare. Men det är viktigt att arbetsmiljön gör att vi orkar jobba längre.

3. Är tjänstepensionen med i dagens beslut? Om ja, hur påverkas uttagsåldern där? I dag kan man börja ta ut den från 55 år.

Hej. Nej, tjänstepensionen är inte med i överenskommelsen. Men det finns ändå skrivningar som gör att även tjänstepensionen kan komma att påverkas framöver.

4. Jag är 55 år och vad blir det för konsekvenser för mig? Och hur gör man med sina ppm-fonder? Måste jag välja nya fonder? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Linda

Hej! Om du är 55 år i dag så kommer du att kunna börja ta ut din pension från 63 års ålder. PPM-fonderna kommer att bli färre till antalet. Om dina fonder försvinner kommer pengarna att flyttas till andra fonder.

5. Så vad händer med oss som har förtidspension? Jag är 52 år gammal.

Hej, pensionsgruppen har sagt att era typer av förtidspensioner och andra ersättningar som har en högsta ålder på 65 nu kommer att följa med upp när garantipensionen höjs.

6. Är född 1960 och tänkte ta pension vid 61 år. Kan jag det?

Nej, i ditt fall så kommer du att påverkas av de nya åldersgränserna. Du kommer att kunna ta ut din allmänna pension från 62 års ålder. Men du har möjlighet att ta ut tjänstepension och privat pension som reglerna ser ut nu

7. Tror du att det offentliga systemet kommer att krascha?

Hej Lelle. Nej jag tror inte det. Vi har ett rätt bra pensionssystem i Sverige. Det är finansiellt stabilt, även om en del pensioner kan bli låga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.