Bland annat positiva nyheter om vaccinet har fått börsen att lyfta senaste året, konstaterar Frida Bratt, sparekonom Nordnet. T.h. kön till massvaccination i klubblokalen Fållan i Slakthusområdet i södra Stockholm Foto: Janerik Henriksson/Carl-Olof Zimmerman/TT

Experten: Därför går börsen så bra just nu

Uppdaterad
Publicerad

Låga räntor, stimulanspaket och positiva vaccinnyheter har fått världens börser att slå rekord.

Något ras är inte att vänta, men inte heller några nya höga toppar.

– Men man ska vara ödmjuk som investerare och inte vänta sig en uppgång till, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

När pandemin var ett faktum i mars förra året och världen reagerade med att snabbt stänga ner, då rasade börsen. Men sedan dess har utvecklingen gått uppåt och rekord på rekord har slagits.

– Det är paradoxalt att börsen har gått så bra till följd av pandemin, men det är ju på grund av de här enorma stimulanserna och stödpaketen, säger Frida Bratt.

Techbolag gick bäst först

Det är stimulanspengar och låga räntor som gjort uppgången på börsen möjlig.

Först var det techbolag som gick allra bäst, sedan fick vi positiva vaccinnyheter i november och då kom mer konjunkturkänsliga branscher ikapp.

– Då började en förflyttning på börsen och verkstadsbolagen började gå bättre i takt med att vi fick signaler om att livet snart kan börja återgå till det normala. Stockholmsbörsen har gått exceptionellt bra och det beror ju på att vi har så många verkstadsbolag och banker.

”Hur mycket krut är kvar?”

En dag kommer politikerna lyfta bort stödpaketen och centralbankerna höja räntorna. Det verkar inte vara dags för de åtgärderna riktigt än, men Frida Bratt tycker ändå inte att spararna ska förvänta sig kraftiga uppgångar.

– Stimulanserna rullar på ett tag till och vi får inte signaler om att centralbankerna ska höja räntorna, särskilt inte från den amerikanska centralbanken som kanske är allra viktigast att ha koll på, men jag tror inte att man ska förvänta sig några nya stora uppgångar. Inte heller några ras, men en lite tristare, mer måttlig utveckling. Börsen kommer fortsätta rulla uppåt ett tag till, men frågan är hur mycket krut som finns kvar?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer