Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danske Banks chefsstrateg Maria Landeborn berättar om läget för svenska storbolagen. Foto: SVT

Trots dystert ekonomiskt läge – full fart för industriföretagen

Publicerad

Trots begynnande lågkonjunktur, rejäla börsnedgångar och snabbt stigande priser så går det bra för många av de svenska industrijättarna. Historiskt höga vinster i kvartalsrapporterna så här långt bäddar nu för stora aktieutdelningar.

Var är lågkonjunkturen? Den syns i alla fall inte hos industrijättarna och absolut inte hos bankerna.

– Det är historiskt höga vinster och orderböckerna är fyllda, säger Danske Banks chefsstrateg Maria Landeborn om kvartalsrapporterna så här långt.

Skenande energipriser, räntor som piper iväg och hushåll som börjar digna under allt dyrare räkningar – men i industrin är det full fart fortfarande.

Går jättebra för bankerna

Den senaste vecka har flera av börsens storbolag, Sandvik, Atlas Copco, Volvo, Stora Enso och bankjättar som Handelsbanken och Nordea för att nämna några, pumpat ut kvartalssiffror som visar rekord på flera fronter, om än uppblåsta av valutakursvinster och höjda priser.

– Så här långt går det fortfarande bra för bolagen. Det fanns en oro inför kvartalsrapporterna. Men det går starkt för industrin och jättebra för bankerna, säger Maria Landeborn.

För samtidigt som konjunkturen pekar tydligt nedåt så går det alltså fortfarande bra för många företag och bankerna får direkt medvind av de högre räntorna, enligt Landeborn. En högre ränta gör att bankerna kan öka sina räntemarginaler och alltså tjäna mer pengar på deras ut- och inlåning.

Fastighetsbolagen har det tufft

– I stora drag är rapporterna bättre än väntat, framför allt i industrin, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

”Efter att 20 storbolag lämnat rapport, motsvarande ungefär 30 procent av börsvärdet, kan konstateras att sannolikt även detta kvartal kommer att ge en markant vinstökning. Den summerade vinsten för samtliga bolag har så här långt ökat med 16 procent. Man får gnugga sig i ögonen”, skriver oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist i en analys.

Samtidigt finns det branscher som har det tufft. Fastighetsbolagen pressas av stigande räntor och många företag som vänder sig mot konsumenter har märkt av förändrade köpbeteenden då många hushåll har mindre i plånboken.

Och många bedömare väntar sig nu en avmattning. Frågan är om det blir en djupare lågkonjunktur eller endast en konjunkturavmattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.