Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starka siffror kan ge ett svagt resultat – hör om ”tillväxtparadoxen” och hur amerikanska jobbsiffror kan påverka svenska hushåll i videon. Foto: Karin Fallenius/SVT/Mary Altaffer/TT

Ekonomin 2023 – därför kan starka jobbsiffror från USA skapa problem

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen presenteras ny jobbstatistik från USA. Men när ekonomer och världsledare vanligtvis hoppas på starka siffror, vill många nu se en mer dämpad rapport.

– Det blir en tillväxtparadox, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

I slutet av veckan kommer flera rapporter som kan ge oss en fingervisning om vart vi är på väg ekonomiskt 2023, däribland de amerikanska jobbsiffrorna om arbetslöshet, löneutveckling och nya jobb. Men det ekonomiska läget under 2022, med en hög inflationstakt, har ställt de vanliga förväntningarna på den amerikanska statisktiken på ända.

De flesta ekonomer är överens om att starka jobbsiffror i USA är bra för ekonomin globalt, bland annat eftersom landet är den största ekonomin. Men om det är många nya jobb och låg arbetslöshet som presenteras kan centralbankerna dra öronen åt sig.

– Om siffrorna är för starka, då ökar ju det tyvärr då risken att Riksbanken måste fortsätta höja räntan ännu längre in på det här året.

Hör Robert Bergqvist förklara hur starka siffror kan ge ett svagt resultat i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.