Därför vill Elon Musk köpa Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Efter en del spekulationer kom beskedet: Teslamiljardären Elon Musk köper majoriteten av aktierna i sociala medier-jätten Twitter. Men varför väljer han att köpa upp just Twitter?

– Elon Musk gick själv ut i sitt brev och sa att det är ”yttrandefriheten” han vill värna om och han har tidigare uttryckt att han tycker att Twitter gått för långt i regelutövande, säger Björn Jeffery, techanalytiker.

Tidigare i april köpte Elon Musk 9,2 procent av sociala medier-plattformen Twitters aktier. Kort därefter la techmiljardären ett bud på plattformen värt motsvarande 410 miljarder kronor (43 miljarder dollar).

Och nu är hela Twitter hans.

–  I praktiken innebär det att han köper ut företaget från börsen och det blir ett privat företag. Det innebär bland annat lägre krav på till exempel en oberoende styrelse. Det han nog ser framför sig är mycket mindre insyn och att han kan styra företaget lite som han vill, säger Björn Jeffrey, techanalytiker på Svenska Dagbladet.

Twitter är relativt sett en ganska liten plattform. I dag har den cirka 436 miljoner användare världen över, jämfört med Facebook som har över 2 miljarder användare och Tiktok som har en miljard.

– Det är ju ändå en inflytelserik plattform för politiker och media. Jag tror ändå att han tänker att han köper den moderna teknikens version av en dagstidning, säger Björn Jeffery.

Starta klippet för att höra techanalytikern Björn Jeffery lista tre anledningar Elon Musk har för att köpa Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.