Mahi Akter och Carolina Gaete från Streetgäris. Foto: SVT

De vill folkbilda om pensioner

Publicerad

Oron över föräldrarnas låga pensioner fick nätverket Streetgäris att starta studiecirkeln ”Pensionsrättvisa”. Där diskuteras hur utrikes födda ska få bättre pensioner. Målet är både att skapa debatt och höja kunskapsnivån. 

– Det finns väldigt många unga kvinnor som har föräldrar som har invandrat till Sverige. Det vi alla har gemensamt är frustrationen och oron över hur det ska bli med våra föräldrar när de går i pension, säger Mahi Akter från Streetgäris.

– Vi kände att vi ville göra något åt det här, att våra föräldrar ska få det bra och att de som redan är pensionärer ska få det bra. Och vi vill själva ha det bra den dag vi går i pension.

Vill skapa debatt

Det feministiska nätverket Streetgäris började som en Facebook-grupp för tre år sedan och har idag över 4.000 medlemmar. I vintras startades studiecirkeln ”Pensionsrättvisa” för att upplysa och skapa debatt runt pensionerna.

Tre träffar har anordnats och bland det som har diskuterats är hur pensionssystemet fungerar och vad som kan påverka den framtida pensionen. Streetgäris menar att detta är nödvändigt eftersom många, framförallt utrikes födda kvinnor, får för låga pensioner. 

– Det vi hoppas på är att få till diskussionen, hur ser det ut för din pension mamma eller pappa?, säger Mahi Akter.

Besöker PRO

När SVT Nyheter besöker en av Streetgäris föreläsningar är PRO där och föreläser om orsakerna till låga pensioner.

En av de som är där och lyssnar är Carolina Gaete som vill lära sig mer för att kunna hjälpa sina föräldrar. 

– De kom från Chile för mer än 30 år sedan och jag vill hjälpa dem med pensionen. I dag är min pappa pensionerad och han får jättelite i pension fast han har arbetat här i hela sitt liv. Hårt arbete, men även ganska mycket svart eftersom han ofta saknade jobb på grund av det här med språket, säger Carolina Gaete.

Öppna ungas ögon

Förutom att Streetgäris vill prata om föräldragenerationen så vill de också att besökarna ska fundera över sin egen framtid som pensionärer. Enligt Mahi Aktar påverkar osäkerheten runt pensionerna många redan i ung ålder eftersom det handlar om en känsla av trygghet.

Samtidigt anser hon att alltför många kanske väljer att inte tänka på pensionen alls:

– Många tänker att pension är något långt där borta, som berör först när jag fyller 65. Men det är ju inte riktigt så. Det är vi som är på arbetsmarknaden i dag som faktiskt kan påverka vår pension, säger Mahi Akter.

– Många öppnar ju inte ens det orangea kuvertet. Vi vill att de ska få kunskap och information så att de faktiskt kan göra aktiva val. Ett exempel är föräldraledigheten, att dela den lika påverkar ju verkligen hur stor den framtida pensionen blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer