Den rikaste hundradelen av jordens befolknings tillgångar har ökat från 44 procent 2009 till 48 procent 2014. Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. Foto: TT

Den rikaste procenten äger snart hälften av världens rikedomar

Uppdaterad
Publicerad

Om inte utvecklingen förändras så kommer den rikaste procenten av jordens befolkning nästa år att äga mer än alla andra tillsammans, varnar Oxfam. Samtidigt lever en miljard människor på mindre än tio kronor om dagen.

– Omfattningen av de globala orättvisorna är helt enkelt svindlande, konstaterar hjälporganisationens ordföranden Winnie Byanyima, enligt AFP.

Den rikaste hundradelen av jordens befolknings tillgångar har ökat från 44 procent 2009 till 48 procent 2014. Medlemmarna av denna skara hade under förra året en genomsnittlig förmögenhet på drygt 20 miljoner kronor (2,7 miljoner dollar) per vuxen, enligt den internationella utvecklingsorganisationen Oxfams rapport.

De 80 rikaste personerna i världen har under dessa fem år fördubblat sina inkomster. Deras samlade förmögenhet är nu större än hela den fattigare halvan av jordens befolkning, hävdar organisationen. 2010 var man tvungen att samla jordens 388 rikaste personer för att kunna göra samma jämförelse.

På väg mot 1800-talsklyftor

– De senaste tolv månaderna har vi hört världsledare från [USA:s] president Barack Obama till [IMF-chefen] Christine Lagarde prata om att minska de extrema orättvisorna, men vi väntar fortfarande på att många av dem ska göra något åt saken, säger Winnie Byanyima.

Den franske ekonomen Thomas Piketty har också varnat för att vi är på väg tillbaka mot 1800-talets nivåer av ekonomisk ojämlikhet.

Krav på minimilöner

Oxfam efterlyser ett globalt mål för hur klyftorna ska minskas och kräver bland annat en lägsta garanterad inkomst, högre skatt på kapital och förmögenhet samt ökad jämlikhet mellan könen.

– Budskapet är att ökande ojämlikhet är farligt. Det är dåligt för tillväxt och dåligt för politisk styrning. Vi ser en koncentrerad grupp rika snärja åt sig makten, medan vanliga människor lämnas utan röst och någon som bryr sig om deras intressen, säger Winnie Byanyima till The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.