Kurserna på många av världens börser föll på tisdagen. Foto: Johan Hallnäs / TT

Deppiga miner på Stockholmsbörsen

Uppdaterad
Publicerad
Stockholmsbörsen hade en svag handelsdag i linje med utvecklingen runtom i Europa och världen i övrigt.
Vid stängning hade OMXS-index tappat 2,6 procent.

Måndagens krasch för den amerikanska WTI-oljan vars pris sjönk till negativt återspeglades i börshumöret. Runtom i världen backade börserna på tisdagen och Stockholm var inget undantag.

Detta samtidigt som rapportperioden dragit igång på allvar med en rad bolag.

Största bolaget att rapportera var telekombjässen Tele 2, som backade 7,7 procent efter att inledningsvis efter rapporten tappat kring 9 procent.

Rapporten var strax under marknadens förväntningar samtidigt som företaget meddelar att man slopar den tidigare föreslagna extrautdelningen till aktieägarna. Dessutom har bolaget övergett sina finansiella utsikter för året.

Ericsson drogs också med och föll 5,7 procent.

En av få vinnare var nätmäklaren Avanza som i spåren av coronapandemin ser ett kraftigt ökat kundintag. Aktien lyfte nästan fyra procent men föll tillbaka och stängde på plus 1,2 procent.

Även Brent-oljan backar vilket i sin tur fick konsekvenser för bland annat Lundin Energy som gick minus 6 procent, vilket också Africa Oil slutade på.

FTSE100-index i London backade 3 procent, DAX-index i Frankfurt föll 4 procent medan CAC40-index i Paris sjönk 3,8 procent.

Också börsen i New York har kraftigt fallande kurser efter öppningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer