Riksbankens chef Stefan Ingves: ”Avmattningen går lite snabbare än vi väntat oss” Foto: Henrik Montgomery, TT

Riksbankens besked: Reporäntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges riksbank lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Riksbanken räknar med att räntan mest sannolikt höjs i december, enligt ett pressmeddelande. Den svenska kronan stärks mot dollarn och euron efter beskedet.- Den konjunkturavmattning vi har sett verkar gå lite snabbare än tidigare men läget inom svensk ekonomi är fortsatt gott. Det gör att det var mest lämpligt att lämna prognosen i närtid oförändrad, säger Riksbankens chef Stefan Ingves.

”Efter flera år med stark konjunktur och en inflation nära målet på två procent mattas svensk ekonomi av och konjunkturläget blir mer normalt”, skriver banken i ett pressmeddelande. De senaste månaderna har inflationen sjunkit men det här beskedet var väntat, enligt Riksbanken. Banken menar att inflationsutsikterna för det närmaste året sammantaget är oförändrade.

Prognosen indikerar att räntan mest sannolikt höjs till noll procent i december.

– Vi kan vänta oss låga räntor under lång tid efter höjning i december, säger Stefan Ingves.

Oförändrad efter december

Enligt Riksbanken är osäkerheten kring konjunktur- och inflationsutvecklingen i omvärlden och Sverige påtaglig. Därför är prognosen för reporäntan nedreviderad och indikerar att den är oförändrad under en längre tid efter den förväntade höjningen i december.

”Handelskonflikten mellan USA och Kina och det oklara läget kring Storbritanniens utträde ur EU fortsätter samtidigt att skapa osäkerhet kring tillväxtutsikterna”, skriver banken i pressmeddelandet.

– Det gör att det var mest lämpligt att lämna prognosen i närtid oförändrad. Men som alltid är det en osäker värld och därför har vi sänkt prognosen för ytterligare räntehöjningar rätt ordentligt, säger Stefan Ingves.

I prognosen ligger räntan på noll procent fram till 2021. Först 2022 bedöms räntan stiga svagt.

Kronan stärks

Den svenska kronan stärks med tre respektive fem öre mot dollarn och euron efter Riksbankens besked. Strax efter beskedet kostade en dollar 9,56 och en euro 10,66.

– Vi ser ingen lågkonjunktur framför oss under kommande år. Vi tycker att inflationsutsikterna som vi beskrev dem i september står sig. Inflationen kommer att stiga uppemot två procent. Vi väntar oss inte att kronan ska förstärkas på något dramatiskt sätt, säger Stefan Ingves.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.