Världens dyraste mynt, en ”Flowing hair silver dollar”, visades upp på Kungliga Mynt-kabinettet i Stockholm. Foto: SVT

Dyraste myntet för 85 miljoner kronor 

Publicerad

Världens dyraste mynt, en ”Flowing hair silver dollar”, visades i dag upp på Kungliga Myntkabinettet i  Stockholm. Myntet kan vara det allra första som präglades i USA, och det värderas till 85 miljoner svenska kronor.

– Ägaren är en känd samlare i USA. Han har en stor samling av den här typen av mynt och intresse att visa dem, inte bara ha mynten inlåsta, säger Håkan Forsgård, utställningsansvarig på Myntkabinettet.

Den aktuella silverdollarn är nu ute på Europaturné under stort säkerhetspådrag.

– Det handlar om ett bepansrade bilar, många säkerhetsvakter och i länder där det är tillåtet är vakterna också beväpnade, säger Håkan Forsgård.

Silverdollarn blev en världsvaluta

Just det aktuella myntet kan vara den första silverdollarn som präglas i USA, 1794. Totalt, det året, så gjordes 1.758 dollarmynt. Och myntet såldes 2013 för 10 miljoner dollar, motsvarande ungefär 85 miljoner kronor.

– Ur ett historiskt perspektiv är det spännande att kanske det här myntet la grunden till att dollarn blev en världsvaluta, säger Louise Wehtje på Kungliga Myntkabinettet.

Uttrycket silverdollar, vad tänker du på?

– Jag tänker direkt på amerikansk countrymusik. I texterna förekommer ofta silverdollarn, säger besökaren Sven Karlin.´

Föurtom flera mynt visades också på Myntkabinettet en tidig version av USA:s självständighetsdeklaration från 1776.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer