Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värdet på Bitcoin måste ner – innan börsen kan vända upp. Hör investeraren Christer Gardell om vad som måste ske för att börsbubblan ska spricka. Foto: TT/SVT

Efter börsfrossan: 2022 riskerar bli fjärde sämsta börsåret genom historien

Uppdaterad
Publicerad

Börsen har stigit nonstop sedan början på pandemin 2020 och var ett glädjetåg – men sedan kom 2022. Hittills har den fallit drygt 30 procent. Om trenden håller i sig riskerar 2022 att bli det fjärde sämsta börsåret genom historien.

– Vi går mot fallande vinster och en stigande ränta. Det är klart att det blir ett pissigt börsår, säger aktiestrategen Molly Guggenheimer i Ekonomibyrån.

Inte ens under 90-talskraschen föll börsen lika kraftigt som nu. Årets nedgång tog fart när Ryssland invaderade Ukraina – två veckor in i kriget hade Stockholmsbörsen rasat mer än 20 procent sedan årsskiftet.

– Det här är inte normalt. Vi har haft en konjunkturcykel på tre år – normalt sett brukar den pågå under tio års tid, säger Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske bank.

”Räntehöjningarna upplevs som groteska”

Tecken på stigande inflation fortsatte skrämma investerare när den under våren inte visade sig vara tillfällig.

– Inflationen har kommit så snabbt och så starkt. Dramatiken kretsar kring inflationen och börsen reagerar på det. Det leder till rimliga räntehöjningar som upplevs som groteska, säger Peter Benson, chefredaktör på Affärsvärlden.

”2023 blir ett uselt år för bolagen”

Under sommaren var tongångarna mer positiva, men sedan augusti har börsen fortsatt sin vandring nedåt. Simon Blecher, Sverigechef på Carnegie fonder, tror att nuläget kommer ta flera år att bli av med. Men han ser ändå en viss ljusning.

– 2023 blir ett uselt år för bolagen och samhället. Men börsen tittar alltid framåt och kan ändå gå upp, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värsta börsåret på 100 år? Ja eller nej – se experternas svar. Foto: SVT

Titta på Ekonomibyråns avsnitt ”Börsfrossa” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.