Foto: TT

Skandaldrabbade fondbolaget slängs ut ur PPM

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndigheten slänger ut det skandaldrabbade pensionbolaget Allra från premiepensionssystemet och kommer att polisanmäla bolagets företrädare.
– Strategin har varit att använda fondspararnas pengar för att berika ägarna, säger generaldirektör Katrin Westling-Palm.

Skandaldrabbade fondbolaget Allra avregistreras från premiepensionens fondtorg och myndigheten säger samtidigt upp samarbetsavtalet. Det beslutade Pensionmyndigheten i dag. Man kommer även att polisanmäla Allra. Vilka personer anmälan kommer riktas till säger man inte, men man poängterar att både styrelseledamöter och ledning är ansvariga för verksamheten. 

”Berikat sig själva”

– Det förekommer upplägg som vi i vår utredning inte kan tolka på något annat sätt än att man använder fondspararnas pengar för att berika ägarna och inte i pensionsspararnas intresse, säger Pensionsmyndighetens Generaldirektör Katrin Westling-Palm.

Hur mycket pengar pensionsspararna har gått miste om kan myndigheten inte svara på i nuläget och man säger att även revisorernas kritik mot bolaget har vägt tungt i besluten. Också bolaget Lifefunds slängs ut från fondtorget. Pengarna ska betalas tillbaka och placeras om där pensionsspararna väljer.

Flera prominenta personer har nyligen hoppat av från Allras styrelse, bland andra förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström, Svenskt Näringslivs förra vd Ebba Lindsö samt styrelseproffset Meg Tivéus, tidigare vd:n för statliga Svenska Spel.

Läs mer: Bodström lämnar Allras styrelse

Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning uppgavs vara klagomål mot bolaget om aggressiv marknadsföring och påstridiga säljare. Sedan dess har det framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.

Allra har lämnat in svar på ett antal frågor som myndigheten ställt. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att skrivelsen är 260 sidor lång, och borde ta flera dagar att gå igenom. 

– De svar vi fått har inte varit tillräckliga. Vi har baserat vår utredning på uppgifter som vi kunnat få in genom öppna källor säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

Bolag i Dubai

Ett av frågetecknen har gällt dotterbolaget i Dubai som enligt vd:n sysslar med ”värdepappershandel, analystjänster och därmed förenliga tjänster”, vilket SvD Näringsliv rapporterat om.

Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson har tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de en vinst på 100 miljoner kronor, när de gjorde en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital, skriver Svenska Dagbladet.

Samma år betalade Allra – som då hette Svensk Fondservice – omkring 430 miljoner kronor med fondspararnas pengar för värdepapper från två internationella finansbolag. Runt 170 miljoner av de 430 miljoner kronorna – nästan 40 procent – gick till Oak Capital som förmedlade köpet, har Ekot tidigare avslöjat.

Bolaget överklagar

Allra skriver i ett pressmeddelande att beslutet att avregistrera bolagets fonder ligger utanför Pensionsmyndighetens behörighet och att det är fel i sak. Allra ska därför överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen och allmän domstol.

Enligt pressmeddelandet ska bolaget även göra en anmälan till Konkurrensverket om missbruk av dominerande ställning. I anslutning till överklagandena kräver Allra också att myndighetens beslut stoppas tills vidare.

Spararna flyr

Två veckor efter att Pensionsmyndigheten beslutade om köpstopp har konsekvenserna blivit stora för det kritiserade pensionsbolaget Allra. Spararna har hittills tagit ut 1.950 miljoner kronor, rapporterar SvD Näringsliv.

Det brev som Pensionsmyndigheten skickade till drygt 120.000 sparare bedöms ha haft stor påverkan. I brevet beskrevs att myndigheten behövde ”utreda om fondbolaget Allra följer det avtal de har tecknat med Pensionsmyndigheten”.

Läs mer: Köpstopp i Allras pensionfonder

− Vi ser en stor skillnad efter att brevet skickades ut. Det nådde spararna i fredags. Under fredagen, lördagen och söndagen registrerades byten på omkring 900 miljoner kronor, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Det stora uttaget gör att bolaget förlorat drygt 10 procent i de fyra fonderna. 90 procent av det uttagna kapitalet har hamnat i Sjunde AP-fonden, uppger Pensionsmyndigheten.

  • Allra grundades 2008.
  • Allras fyra PPM-fonder omfattar 130.000 sparare och har cirka 19 miljarder kronor i förvaltat kapital.
  • Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson har tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de en vinst på 100 miljoner kronor, när de gjorde en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital, skriver Svenska Dagbladet.
  • Affärerna ledde till att pensionsspararna blev blåsta på mångmiljonbelopp, enligt Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi, då avgiften som Oak Capital tog ut var ett kraftigt överpris.

Källa: Allra, Pensionsmyndigheten, SvD Näringsliv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.