Småspararna på tråden ”Wallstreetbets” på nätforumet Reddit tros ligga bakom det kraftigt ökade silverpriset. Foto: OLIVIER DOULIERY

Efter Gamestopkaoset – nu lyfter silverpriset

Uppdaterad
Publicerad

Genom att köpa aktier i olönsamma företag har användare på tråden Wallstreetbets på nätforumet Reddit kunnat tjäna stora pengar samtidigt som de tvålat till hedgefondbolag och investmentbanker.

Efter att ha fått Gamestopaktiens värde att flerdubblats menar vissa att Redditanvändarna nu ha vänt blickarna mot silvret – vars pris under måndagen nådde den högsta nivån sedan 2013, men på reddit förnekas att de skulle ligga bakom.

I början riktade Redditspararna in sig på företag som som varit kraftigt blankade av hedgefondbolagen, till exempel tv- och datorspelsåterförsäljaren Gamestop.

Under förmiddagen rusade så silverpriset med elva procent, enligt Bloomberg, Financial Times och andra medier. Och det kraftigt ökade silverpriset kopplas även det till Wallstreetbets, även om det råder delade meningar kring det på forumet där flera användare varnar för att sälja sina Gamestopaktier för att i stället köpa silver.

Flera reddit-användare antyder att deras forum infiltrerats av hedgefondmäkare och att det alltså inte är en koordinerad strategi från deras sida.

Samtidigt trendade under måndagen hashtaggen ”Silversqueeze” på Twitter.

Eric Strand, fondförvaltare på AuAg fonder, kallar uppmaningar på internet att köpa silver en ”tändande gnista” men menar att även andra aktörer troligtvis varit inblandade.

– De (Redditspararna, reds. anm) har riktat in sig på områden med korta positioner på marknaden, och silver passar in i det schemat. Men det finns en stor skillnad: när det gäller Gamestop till exempel så fanns det en anledning att man blankade aktier på grund av hur företaget har påverkats av digitalisering och sådant, säger Eric Strand, fondförvaltare på AuAg fonder.

Bankernas agerar avgör silverpriset

Enligt Eric Strand så är det inte ovanligt att storbanker blankar både silver och guld. Problemet för bankerna är nu, förklarar Strand, att de inte tagit sig ur den korta positionen de befann sig i när priset steg, och sitter med oreglerade förluster på cirka 120 miljarder kronor.

– Det som kommer påverka hur silverpriset går kommande tid är hur bankerna med de korta positionerna agerar.  De har tre alternativ. Antingen så ökar de sina innehav och försöker hålla priserna nere. Ett annat alternativ är att inte göra någonting. Eftersom att det är banker så kan de kan sitta med stora orealiserade förluster länge eftersom ingen kräver dem på pengarna, säger Strand och fortsätter:

– Eller så ger de upp och köper tillbaka sina korta positioner vilket kommer bidra till stora prisuppgångar för silver.

”Finns ett ideologiskt narrativ”

Men Redditspararna har andra motiv än att bara tjäna pengar. Flera storbanker bötfälldes själva under 2019 för att ha manipulerat silverpriset. Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, så spelar den detaljen en stor roll för varför man nu kan ha bestämt sig för att pressa upp silverpriset.

– Det finns även ett ideologiskt narrativ här. Man tänker på alla vanliga människor som fick lida under den senaste finanskrisen på grund av vad stora aktörer har orsakat. Det finns ett missnöje och en vrede i botten, då ser man detta som ett sätt att sätta dit de stora spelarna.

Blankning används för att kunna tjäna pengar på en fallande aktiekurs. Det sker genom att man lånar aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren har, eftersom han eller hon har lånat aktierna av någon, ett krav på sig att någon gång i framtiden lämna tillbaka de lånade aktierna. Om priset som man köper tillbaka aktierna för är lägre än priset man från början sålde dem för, har man gjort en vinst när man lämnar tillbaka de lånade aktierna.

Men om aktiepriset i stället stiger blir det en förlust. Dessutom riskerar den förlusten bli allt större eftersom blankaren måste köpa tillbaka aktien för att kunna lämna tillbaka lånet, aktiepriset stiger ytterligare. Det blir då en ond spiral för blankaren, och stora kursvinster för den som spekulerat i en uppgång.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.