Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: TT

Ekonom: ”Det finns mer än en drömbostad”

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta amorteringskrav påverkar hushåll med höga skulder i förhållande till inkomsten. Gör en kalkyl och tänk i nya banor, uppmanar privatekonomen Ingela Gabrielsson.

– Det finns mer än en drömbostad, säger hon.

Skärpt amorteringskrav införs i mars nästa år och innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt måste amortera minst 1 procentenhet mer på lånet än i dag.

Tjänar du 30.000 kronor i månaden går gränsen vid ett lån på 1,6 miljoner kronor. Är hushållets sammanlagda inkomst 80.000 kronor är den i stället 4,3 miljoner kronor.

Personer med lägre inkomster får i de allra flesta fall inte låna så mycket av banken i alla fall och kommer därför inte att påverkas, enligt Finansinspektionen.

Storstadsbor påverkas mest

Kravet ökar amorteringarna med i genomsnitt 2.000 kronor i månaden för dem som omfattas, enligt Finansinspektionens beräkningar. Framför allt rör det sig om personer mellan 25 och 45 år i Stockholm och Göteborg, där bostadspriserna är höga.

I dag är det 15 procent av de nya bolånetagarna som lånar så mycket att de hamnar över gränsen. En del hushåll väntas framöver i stället välja att låna mindre, för att inte omfattas av kravet. Om några år kommer ungefär var tionde ny bolånetagare att hamna över gränsen, bedömer FI.

Ligg inte sömnlös

Det här förändrar förutsättningarna för många bostadsköpare.

– Man måste göra en kalkyl utifrån de nya reglerna, och begära ett lånelöfte från banken. Med det i handen, och med en noggrann budget, kan man gå ut och börja leta. Kanske får man titta i områden man inte tänkte sig från början, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det är viktigt att tänka igenom vad man lägger sina pengar på i dag, och vad man kommer att lägga dem på i morgon och eventuellt behöva avstå från, fortsätter hon.

– Man ska inte ligga sömnlös på natten för att man har köpt en för dyr bostad. Det är inte meningen med livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.