• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En reaktor avvecklas i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges äldsta kärnkraftsreaktor i Oskarshamn ska avvecklas. Det kan SVT avslöja i dag. Men nedläggningen kommer att ta tid. Någon gång nästa år lämnas en ansökan in till mark- och miljödomstolen och det kommer att ta flera år innan domstolen fattat ett beslut.

Just nu pågår ett intensivt arbete med avvecklingsplanen för Oskarshamn 1. Det är den första kommersiella kärnkraftsreaktorn som byggdes i Sverige och det är många dokument som ska ta fram och studier som ska göras innan man kan gå vidare.

– Vår plan är nu att vi ska gå ut i ett öppet samråd under hösten. Och 2015 är vår plan att vi ska kunna skicka in en ansökan till Mark- och Miljödomstolen säger Johan Svenningsson, vd för kärnkraftverket i Oskarshamn OKG.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Avvecklingen kan starta 2017

Domstolsprövningen kommer att ta tid. Minst två år. Därför räknar ledningen för kärnkraftverket att om det ska bli en ordnad avveckling kan den påbörjas först år 2017.

Det är alltså en mycket komplicerad och utdragen process att lägga ned ett kärnkraftverk. Därför har huvudägaren, eljätten Eon, valt att dra i gång arbetet redan nu.

– Oskarshamn 1 har svårare att bära större ytterligare kostnader. Då har vi valt att göra detta för att begränsa riskerna, säger Ingemar Engkvist, vd för Eon kärnkraft.

Har tvingats ta stora förluster

För eljätten Eon har de senaste åren tvingats ta stora förluster på grund av kärnkraftverket fungerat så dåligt. Enbart under 2012 och 2013 förlorade ägarna 2,5 miljarder kronor på grund av att produktionskostnaderna av el var mycket högre än marknadspriset.

Och i bokslutet för 2013 skriver Eon ner värdet på sin investering i Oskarshamn 1 med 750 miljoner kronor.

Hinner flytta bränslet

Därför vill man nu att alla tillstånd ska vara klara innan man bestämmer exakt när reaktorn ska tas ur drift. Ledningen planerar för att det ska ske någon gång mellan år 2017 och år 2022.  

– Då kan vi dels flytta över bränslet till vårt centrala lager för utbränt bränsle och dels kan vi på sikt börja reduktion av kostnader och anpassa organisationen på samma sätt som vi gjort i Barsebäck, säger Johan Svenningsson, vd för OKG.

Nya säkerhetskrav – och billigare el

Det blir helt enkelt för dyrt att driva kärnkraftanläggningen i framtiden då det är kostsamt med alla renoveringar och ökade säkerhetskrav. Samtidigt har hela Europa fått kraftigt sänkta elpriser och det gör att experter tror att det blir ett antal nedläggningar av kärnkraftsverk under kommande  åren.

– Det kärnkraftverket i Oskarshamn och många andra kärnkraftverk i Europa och världen står inför är att efter Fukushimaolyckan skärps säkerhetskraven. Det har visat sig att riskerna för härdsmältor med stora utsläpp var många gånger större än vad man tidigare trodde, säger professor Tomas Kåberger, som arbetar på Chalmers i Göteborg.

– Det leder till skärpta säkerhetskrav vilket leder till krav på stora investeringar. Och när elpriserna samtidigt är låga är det något som är mycket svårt att fatta beslut om. För man riskerar att förlora mycket pengar om man sätter igång sådana projekt, säger Tomas Kåberger.

När kärnkraftverket i Oskarshamn avvecklas beräknas 150 personer bli övertaliga men då många går i pension de närmaste åren räknar ledningen med att det inte blir några uppsägningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet