Ericssons huvudkontor i Kista utanför Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ericssons vd skyller mutbrotten på andra chefer

Uppdaterad
Publicerad
Under lördagen höll Ericsson en presskonferens om den uppgörelse som företaget gjort med amerikanska myndigheter och om bötesbeloppet på 10,1 miljarder kronor. Ericssons vd skyllde brotten på att chefer agerat på egen hand.
– Vi har haft vissa anställa i några marknader som var verkställande och agerade av illvilja och som medvetet inte implementerade regelverket, säger Börje Ekholm, vd för Ericsson.

Under dagens presskonferens försvarade Ericsson den förlikning de nu har ingått med amerikanska myndigheter samt den böter på cirka 10,1 miljarder svenska kronor de tvingas betala.

– Vi har absolut nolltoleransmot korruption och vi kommer att vidta åtgärder mot brott mot våra regelverk, säger Börje Ekholm, vd för Ericsson.

De amerikanska myndigheternas dom gäller brott som begicks under åren 2000-2016 och hade kopplingar till telekomföretagets affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam. 

Ericssons vd skyller ifrån sig ansvaret

Ericssons nuvarande vd satt redan år 2006 i styrelsen för Ericsson, men anser inte att de kunde göra något åt problemen tidigare. Istället skyller Ekholm på cheferna i de olika länderna som på egen hand agerat och som inte följt företagets regelverk.

– Vi har haft vissa anställa i några marknader som var verkställande och agerade av illvilja och som medvetet inte implementerade regelverket vilket möjliggjorde att de kunde ingå transaktioner för olagliga ändamål, säger Ekholm och fortsätter:

– Tillsammans med personer som stod under deras inflytande eller som rapporterade till dem, kunde de använda väldigt sofistikerade metoder för att dölja det här.

Ekholm berättade även att Ericsson vidtog en rad åtgärder när man fick reda på brotten. Bland annat tillsatte man år 2016 en extern utredare för att titta på det.

Det här pågick under 10 år, är det en rimlig tidsperiod för att göra något åt de här problemet?

– Man måste ta ansvar när man ser dem och det var inte förrän 2016 som vi fick indikationer på att vårt regelverk inte fungerade.

Ericsson säger även att det i nuläget inte finns några ytterligare utredningar i övriga länder och man tänker inte dra sig tillbaka från länder som kan vara problematiska att göra affärer med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer