Ericsson höjer utdelningen – trots vinstfall

Uppdaterad
Publicerad

Telekomtillverkaren Ericsson höjer utdelningen, men redovisar ett kraftigt vinstfall för fjolårets fjärde kvartal. Vd Börje Ekholm säger att Ericsson har haft kraftig ekonomisk motvind och att det finns osäkerheter på kort sikt.

– Men vi är fortfarande i ett tidigt skede av global 5G-utbyggnad och omfattande digitalisering av företag, skriver han i en kommentar.

Ericsson redovisar ett rörelseresultat på 7,9 miljarder för fjärde kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 11,9 miljarder under motsvarande period ett år tidigare.

Omsättningen steg med 21 procent till 86 miljarder kronor, mot 71,3 miljarder ett år tidigare. Där hade analytiker räknat med 84,8 miljarder kronor.

Omsättningen hamnade över snittprognosen bland analytiker, som enligt Bloomberg låg på 84,8 miljarder kronor. Men lönsamheten var något lägre än väntat, med en bruttomarginal på 41,5 procent mot väntade 43,6 procent.

”Fokus på att navigera i motvind”

Rörelseresultatet påverkade negativt av tidigare aviserade kostnader på 5,5 miljarder kronor, vilket delvis vägs upp av ökade patent- och licensintäkter, enligt Ericssons bokslut.

Styrelsen föreslår en utdelning på 2:70 kronor per aktie, upp från fjolårets utdelning på 2:50 kronor per aktie.

– Trots att utmaningarna relaterade till leveranskedjan minskade under kvartalet, har inflationsmiljön kvarstått. Vi fortsätter att ha fokus på att kortsiktigt navigera i motvind med våra kommersiella initiativ, men även genom att göra Ericsson mer kostnadseffektivt”, skriver vd Börje Ekholm i en kommentar.

Ericsson har inför bokslutet flaggat för att man sätter av 2,3 miljarder kronor för att täcka befarade USA-böter relaterade till mutor till företrädare för terrororganisationen IS i Irak. Detta var ett mindre belopp än befarat, vilket då gav ett lyft för Ericsson-aktien.

– Både bolagets uppgörelse med DOJ och SEC från 2019 och den pågående undersökningen av tidigare uppträdande i Irak framhäver tydligt vikten av intelligent beslutsfattande och effektiv riskhantering”, skriver Börje Ekholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.