Rörelseresultatet blev högre än väntat för andra kvartalet för Ericsson, med draghjälp från Nordamerika. Foto: TT

Telekomjätten Ericsson går bättre än väntat

Publicerad

Efter radikala nedskärningar och en reducerad personalstyrka har Ericsson fått upp lönsamheten.

– Vi ser en förbättrad vinstnivå, säger Börje Ekholm vd på telekomjätten.

Minus 645 miljoner kronor blev resultatet för andra kvartalet i år för telekombolaget Ericsson. Det kan jämföras med förlusten på 481 miljoner kronor motsvarande period 2017.

– Den är fortfarande inte på en nivå där vi är nöjda, men det är ett steg framåt, säger Börje Ekholm vd på Ericsson.

Rörelseresultatet blev högre än väntat för andra kvartalet, med draghjälp från Nordamerika. Det är i första hand investeringar i 5G-förberedelser i Nordamerika som driver på telekombolagets försäljning just nu.

– Vi ser ett allt starkare momentum på 5G, säger Ekholm som meddelar att ambitionen är att vara tydlig ledare på 5G och att man förväntar sig att se kommersiella nätverk senare i år, säger Ekholm.

Vinstlyft även för banker

Även Swedbank klår förväntningarna med ett vinstlyft på 23 procent.

– Jag är mycket nöjd med det här kvartalet, säger vd:n Birgitte Bonnesen.

Bankkoncernen Swedbank redovisar en rörelsevinst på 7 388 miljoner kronor för andra kvartalet 2018. Det är ett vinstlyft med 23 procent jämfört med vinsten på 6 026 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en rörelsevinst på 6 673 miljoner kronor, enligt en Reutersenkät.

Stor vinst för Handelsbanken

Handelsbanken redovisar också ett vinstlyft på 18 procent för andra kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal i fjol, något mer än väntat. Och utlåningen till hushållens bolån i Sverige växte med 7 procent.

Vinstökningen var oväntat stor. Analytiker hade enligt Reuters i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 133 miljoner kronor.

Bankens räntenetto under andra kvartalet blev 7 904 miljoner kronor, mot 7 321 miljoner ett år tidigare. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 7 832 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.